Jednakże z drugiej strony wiadomo też, że ludzie żyjący w gorącym klimacie zapadają na tę chorobę rzadziej niż osobnicy żyjący w klimacie umiarkowanym czy chłodnym. Stąd wielu uczonych jest zdania, że główną rolę w powstawaniu tej choroby odgrywają nie warunki klimatyczne, lecz sposób odżywiania — zależny od klimatu i tradycji. W szczególności duża zawartość w pożywieniu tłuszczów według niektórych badaczy sprzyja rozwijaniu się miażdżycy.Z promieniowaniem słonecznym ściśle związane jest oświetlenie. Oddziałuje ono na centralny układ nerwowy, będący odbiornikiem bodźców ze środowiska zewnętrznego. Naturalne oświetlenie zależy od długości dnia. Wyraźnie zmniejszają je grube i gęste chmury, mgły, burze pyłowe oraz inne zjawiska wywołujące zmętnienie atmosfery.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply