Fastfood nie taki zły, jak go malują

Fani szybkiego jedzenia nie muszą rezygnować z niego całkowicie, tak jak radzą ich przeciwnicy. Jest kilka sposobów, by nadal jeść ulubione potrawy, a przy tym zachować zdrowie i odpowiednią wagę. Po pierwszy nie należy całej diety opierać na takich potrawach. Wysoka zawartość tłuszczu w spożywanym jedzeniu, może powodować nadciśnienie i otyłość. Ciągłe spożywanie smażonych w głębokim tłuszczu produktów jest z pewnością szkodliwe, ale okazjonalne ich jedzenie nas nie zabije. Poza tym poszukajmy w Internecie przepisów na dietetyczne wersje ulubionych dań. Niektóre składniki można zastąpić ich niskokalorycznymi odpowiednikami nie tracąc przy tym walorów smakowych. Już samo przygotowanie posiłku w domu może przynieść korzyści dla naszego zdrowia. Potrawy przyrządzane w domu nie są smażone w bardzo niezdrowej fryturze, jakiej używają bary i restauracje. Poza walorami zdrowotnymi i smakowymi dochodzi także aspekt finansowy, ponieważ płacimy tylko za składniki, z których przygotowujemy potrawę.