Zgrany duet – jakie produkty warto łączyć

jedz
jabłka w czekoladzie

W ostatnim czasie bardzo popularne stały się artykuły i publikacje na temat produktów spożywczych, których nie należy łączyć. Jednak niewielu z nas wie, jakie składniki należy właściwie dobierać by wydobyć z nich nie tylko esencję smaku, ale także spotęgować wartości zdrowotne. Zachęcam do przeczytania poniższego artykuł. Dowiedz się jaki produkty tworzą zgrane duety! Oto najlepsza szóstka.

 

Jabłka i gorzka czekolada

Idealne ochrona dla układu krążenia. Gorzka czekolada, a dokładnie kakao, w które jest bogata, zawiera duże ilości katechiny. Są to antyoksydanty, który wspomagają usuwanie skrzeplin i przeciwdziałają miażdżycy. Natomiast jabłka, a dokładnie ich skórka zawiera kwercetynę, czyli substancję przeciwzapalną. W zestawieniu oba te produkty potęgują swoje działanie i działają zbawienie w niszczeniu zatorów żylnych. Kto powiedział, że leczenie nie może być przyjemne?

 

 

Czerwone mięso i rozmaryn

Rozmaryn jest ziołem bogatym w antyoksydanty. Warto urozmaicić nim smak potrawy zwłaszcza mięs, które planujemy przyrządzać na grillu, kiedy to wydzielane są kancerogeny, czyli substancje rakotwórcze dla człowieka. Antyoksydanty zawarte w rozmarynie pochłaniają te toksyczne związki zmniejszając szkodliwe działanie naszego posiłku.

 

Pomidory i brokuły

Niesamowicie zgrany duet. Ostatnie badanie naukowe udowodniły, że spożywanie brokułów i pomidorów w jednym posiłku np. w postaci sałatki pomaga w walce z nowotworem prostaty. Dochodzi do tak zwanego efektu sumowanie. Zarówno pomidory i brokuły zawierają bioaktywne związki, które działają antyoksydacyjnie, jednakże w innym mechanizmie działania. To jednak wystarcza, by po połączniu efekt był silniejszy i zwiększał szansę na wyleczenie.

Tłusta ryba/łosoś i czosnek

Łosoś jest rybą bogatą w kwasy omega-3, które zmieszają ryzyko chorób serca, zachorowania na nowotwór, a duża ilość niacyny, wspomaga naszą pamięć i zapobiega zapadaniu na chorobę Alzheimera. Czosnek, a raczej zawarta w nim alicyna, poza działaniem przeciwzapalnym pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Smaczne i zdrowe połącznie, zwłaszcza dla układu krwionośnego. 

 

Kawa i cukier

Zaskakujące? Naukowcy potwierdzili, że dodatek cukru do kawy skuteczniej stymuluję ośrodek pracy mózgu odpowiedzialny za skupienie niż po wypiciu małej czarnej. Mózg jest bardziej wydajny, ponieważ potrzebuje mniej zasobów do wykonania tych samych zadań. Pamiętajmy jednak by nie przesadzać z ilością tej słodyczy, gdyż wszystko co w nadmiarze jest niezdrowe!

 

Czerwona papryka i czarna fasolka

Czerwona papryka jest warzywem obfitym w witaminę C, natomiast czarna fasola zawiera dużą ilość żelaza. Mimo iż żelazo z produktów roślinnych jest słabo przyswajalne, kwas askorbinowy, czyli wspomniana wcześniej witamina C wspomaga ten proces. Warto dodać, że na tej samej zasadzie funkcjonują inne związki produktów np. szpinak i sok z pomarańczy.

 


Statystyki:
Data dodania: 2017-10-09 09:09:36
Autor:

Patrycja Potyrała

Jestem studentką IV roku kierunku lekarskiego na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. W przyszłości pragnę się specjalizować w dziedzinie jaką jest onkologia. Medycyna od zawsze była moją miłością i pasją. Inne hobby to dietetyka. Sama prowadzę...

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
Realizacja b2net.pl
Copyright 100 club 2015. All rights reserved.