Przepisy na zdrowe chipsy z owoców i warzyw

jedz
upieczone plastry jabłka

Czasami trudno powstrzymać się od podjadania między posiłkami. Część takich zachcianek możemy pokonać silną wolą, ale najlepiej znaleźć sobie jakiś zdrowy odpowiednik ulubionej przekąski. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie chipsów z owoców i warzyw. Będą smaczne, chrupkie, sprawdzą się podczas przyjęć albo samotnego seansu przed telewizorem, a przede wszystkim okażą się zbawienne dla naszej figury.

 

Chipsy z warzyw

 

Pietruszka, marchewka, burak

Wybrane warzywo kroimy w cienkie plasterki, dodajemy oliwę, odrobinę soli i oregano do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Plastry warzyw powinny być równomiernie pokryte oliwą i przyprawami. Układamy plastry warzyw na blaszce przykrytej papierem śniadaniowym i pieczemy około 25-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni Celsjusza.

Jarmuż

Umyte i osuszone liście jarmużu rwiemy na kawałki mniej więcej równej wielkości, w ten sposób chipsy równomiernie się upieką. Dodajemy olej kokosowy oraz sól i cynamon do smaku. Olej kokosowy i cynamon sprawią, że chipsy zyskają słodki, delikatny smak. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, użyj oliwy oraz chili. Delikatnie mieszamy całość. Układamy liście jarmużu na  blaszce przykrytej papierem śniadaniowym i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.

Pomidor

Umyte pomidory kroimy na plastry o szerokości 0,5 cm. Plastry układamy na blaszce  przykrytej papierem śniadaniowym i posypujemy bazylią oraz solą. Pieczemy w temperaturze 50 stopni Celsjusza aż odparuje z nich woda i staną się chrupiące.

 

 

Chipsy z owoców

 

Przygotowanie chipsów z owoców nie wymaga dużo więcej pracy, lecz czasu, ponieważ owoce muszą się dłużej suszyć.

Jabłko

Umyte i osuszone jabłka dzielimy na ćwiartki i wykrawamy gniazdo nasienne. Cząstki kroimy na cienkie plasterki, które układamy na  blaszce przykrytej papierem śniadaniowym. Możemy posypać jabłko cynamonem lub cukrem kokosowym albo zostawić bez dodatków. Suszymy je kilka godzin w piekarniku nagrzanym do 40-50 stopni Celsjusza. Zamiast jabłek można użyć gruszek.

Banan

Banany kroimy na cienkie plasterki i układamy na  blaszce przykrytej papierem śniadaniowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70 stopni Celsjusza na 15 minut, drzwiczki piekarnika zostawiamy uchylone. Po tym czasie odwracamy banany na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kwadrans. Mieszamy łyżkę miodu i 2 łyżki soku z cytryny. Smarujemy każdy plasterek i zostawiamy do wyschnięcia, przewracamy banany na drugą stronę i powtarzamy czynność.

Chipsy z owoców i warzyw przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie dostały powietrza ani wilgoci, ponieważ wówczas zmiękną i nie będą już tak smaczne. Chipsy sprawdzą się jako samodzielna zdrowa przekąska, ale mogą być też dodatkiem do innych dań lub deserów i lodów.


Statystyki:
Data dodania: 2016-10-12 08:12:13
Autor:

Marta Nowak

Doktorantka na Wydziale Filologii Polskiej i Klasycznej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza. Pilnie śledzi wszystkie zmiany zachodzące w sferze literatury i kultury. Szczególnie zafascynowana fantastyką oraz nowymi mediami, a od 2013...

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
Realizacja b2net.pl
Copyright 100 club 2015. All rights reserved.