Produkty bogate w kwas tłuszczowy omega-3 i kwas foliowy

jedz
Nowe zdjęcie

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz kwas foliowy są niezbędnymi składnikami dla prawidłowego funkcjonowania ciała, jak i osiągnięcia optymalnego stanu zdrowia. Oba z nich mogą być otrzymywane z wielu źródeł. Wybierając się do sklepu często tracimy orientację w gąszczu dostępnych produktów. Jednak umieszczenie w naszym koszyku paru konkretnych składników sprawi, że zapewnimy organizmowi odpowiednią dawkę kwasu tłuszczowego omega-3 oraz kwasu foliowego.

 

Rola kwasu foliowego

 

Niezbędny składnik diety każdej kobiety w ciąży oraz w wieku rozrodczym. Zwiększa nasze szanse na urodzenie zdrowego dziecka. Niestety nasz organizm nie syntezuje tego rodzaju kwasu, dlatego musi on być dostarczany w pożywieniu lub w suplementach diety. Zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, obniżając tym samym ciśnienie krwi, a także zapobiega powstawaniu skrzepów. Jego rola jest także znacząca przy wytwarzaniu czerwonych ciałek, które zapewniają transport cząsteczek tlenu do krwi. Według niektórych ekspertów kwas foliowy może nawet uchronić nas przed rozwojem raka, jak również zaburzeniami psychicznymi. 

 

Naturalne źródła

 

  • Soczewica
  • Brokuły
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Rzepa
  • Fasola

 

 

Podczas zakupów możemy natknąć się na wiele produktów spożywczych wzbogaconych w kwas foliowy takich jak :

  • Produkty piekarnicze
  • Płatki śniadaniowe
  • Batoniki energetyczne

 

 

Rola kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3

 

Zdrowe tłuszcze, których nie powinniśmy się obawiać. Znane są ze swych dobroczynnych właściwości dla naszego serca. Mogą obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym możliwość występowania chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Wystarczająca ilość kwasów omega-3 zapewnia prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu. Dostarczenie tego typu kwasów jest niezbędne zwłaszcza u rozwijających się  dzieci, a także w celu zapobiegania wystąpienia choroby Parkinsona u osób w podeszłym wieku. Kwasy te dodają naszemu organizmowi  energii, dlatego wskazane jest spożywanie ich zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym.

 

 

Naturalne źródła

 

  • Tłuste ryby ( łosoś, śledź, makrela, halibut, pstrąg)
  • Orzechy włoskie
  • Wołowina
  • Nasiona lnu
  • Tofu
  • Soja
  • Kalafior
  • Brukselki

 

 

Istnieje również bogate grono gotowych produktów spożywczych wzbogaconych w kwasy tłuszczowe omega-3. Należą do nich :

  • Mleko
  • Jogurt
  • Margaryna
  • Jajka
  • Mleko sojowe
  • Soki owocowe

 

A Wy w jaki sposób dostarczacie własnemu organizmowi oraz swoim dzieciom niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 oraz kwasu foliowego? Jeśli Wasza lista naturalnych produktów bogatych w powyższe składniki różni się od naszej, podzielcie się z nami w komentarzach.


Statystyki:
Data dodania: 2016-10-21 08:21:35
Autor:

Magdalena Gryniewicz

Absolwentka Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Interesuje ją polityka, gospodarka międzynarodowa oraz marketing. W wolnych chwilach miłośniczka aktywnego trybu życia, szczególnie fitnessu,...

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
Realizacja b2net.pl
Copyright 100 club 2015. All rights reserved.