Owoce i warzywa nie tylko do jedzenia, czyli 6 pomysłów na naturalne maseczki do twarzy

żyj
Maseczka z ogórków

Lato kochamy nie tylko za słońce, długie, ciepłe dni i wakacje. Równie ważne jest dla nas to, że w końcu możemy delektować się niepowtarzalnym smakiem sezonowych owoców i warzyw. Ale czy wiedzieliście, że można je też wykorzystać, by poprawić wygląd naszej cery? Mamy dla was kilka pomysłów na maseczki, których podstawowymi składnikami są dobrze nam znane owoce i warzywa.

1. Maliny

Świeże maliny, zerwane prosto z krzaka, kuszą swoim smakiem i zapachem. Nic dziwnego, w końcu zawierają ponad 100 różnych olejków eterycznych. Poza tym można w nich odnaleźć kwasy organiczne, tj. kwas jabłkowy, cytrynowy i salicylowy. Maseczka z malin jest idealna dla osób z cerą mieszaną. Jej składniki nie tylko wygładzą skórę, ale przede wszystkim ściągną i osuszą ją w tłustych miejscach, a nawilżą tam, gdzie jest sucha. Aby przygotować maseczkę wystarczy rozgnieść maliny i dodać do nich odrobinę miodu lub mleka.

2. Jabłka

W jabłkach zawarte są przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, opóźniając tym samym proces starzenia się skóry. Natomiast kwasy organiczne, głównie cytrynowy i jabłkowy, działają złuszczająco i rozświetlająco. Maseczka z jabłek polecana jest zwłaszcza do cery tłustej i z niedoskonałościami. Przygotowując kosmetyk pamiętajcie, by wybierać jabłka mniejsze, bo mają więcej składników odżywczych. Nie obierajcie też owoców ze skórki, bo to właśnie w niej i tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin. Do startego jabłka dodajcie łyżkę miodu lub jogurtu naturalnego, wymieszajcie składniki i nałóżcie na twarz.

3. Brzoskwinie

Brzoskwinie uprawiane są już od ponad czterech tysięcy lat. W starożytnym Rzymie nazywane były perskimi jabłkami. Mają w sobie dużo cennych witamin i minerałów, takich jak: witaminy A i C, magnez czy żelazo. Natomiast dzięki zawartości beta karotenu korzystnie wpływają na wygląd naszej skóry. Maseczki z brzoskwini poprawiają koloryt cery i zapewniają jej nawilżenie. Mogą być również ratunkiem w przypadku niespodziewanego wyjścia, bo dodają skórze blasku i błyskawicznie ją odświeżają. By przygotować maseczkę wystarczy rozgnieść brzoskwinię (oczywiście bez pestki) i dodać 2 łyżki płynnego miodu.

4. Marchewki

Marchew jest jednym z warzyw szczególnie cenionych w kosmetyce. Zawarte w niej witaminy C i E oraz beta-karoten to silne przeciwutleniacze, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników, a tym samym starzeniem się skóry. Maseczki z marchwi pomagają cerze nabrać nieco opalenizny. Ich stosowanie polecane jest szczególnie w przypadku cery tłustej i mieszanej. Marchew wykazuje bowiem działanie ściągające i dobrze oczyszcza skórę. Do przygotowania maseczki potrzebna będzie jedna średnia karotka, starta na małych oczkach, parę kropel soku z cytryny i łyżeczka otrębów pszennych. Wystarczy wszystko wymieszać i nałożyć na twarz. Pamiętajcie jednak, by pozostawić ją najwyżej na 20 minut i nie stosować częściej niż raz w tygodniu. W innym przypadku wasza skóra może zyskać nienaturalny pomarańczowy odcień.

5. Ogórki

Ogórki wypełnione są składnikami odżywczymi, które działają na naszą skórę jak opatrunek. Najbardziej popularnym zastosowaniem tego warzywa jest przygotowanie łagodzącego kompresu na zmęczone oczy. Wystarczy pokroić je w plasterki i położyć na oczy. Można także zastosować ten zabieg na całą twarz. Maseczka z ogórka zmniejsza nadmierne wydzielanie sebum i ściąga skórę. Jest więc idealna na lato, gdy nasza cera potrzebuje oczyszczenia i odświeżenia. Aby ją przygotować zetrzyjcie na tarce średniej wielkości ogórka, odciśnijcie nadmiar soku i dodajcie łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeśli macie problem z przebarwieniami, zamiast mąki użyjcie soku z cytryny i odrobiny jogurtu naturalnego.

6. Ziemniaki

Wbrew powszechnej opinii ziemniaki nie są kalorycznymi warzywami i zawierają cenne wartości odżywcze. Są źródłem skrobi i wielu witamin. W ziemniakach obecne są też spore ilości potasu, wapnia, magnezu czy białka roślinnego. Stosowane od zewnątrz nawilżają i wygładzają skórę, wzmacniają naczynia krwionośne i łagodzą podrażnienia. Maseczki z tych warzyw polecane są głównie do cery suchej i zmęczonej. Do przygotowania domowego kosmetyku najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych w łupinie. Stracą wówczas mniej składników odżywczych. Tak przygotowane warzywa rozgniatamy, dodajemy łyżeczkę ciepłego mleka i żółtko jajka. Maseczka działa najlepiej, gdy położymy ją na twarz jeszcze ciepłą.


Statystyki:
Data dodania: 2016-07-18 08:15:16
Autor:

Małgorzata Stromczyńska

Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Podczas studiów aktywnie działała w studenckim Radiu Meteor. Jednak praca „radiowca” stała się dla niej raczej hobby niż pomysłem na życie....

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
Realizacja b2net.pl
Copyright 100 club 2015. All rights reserved.