Nopal - bogactwo zdrowia

żyj
bogactwo zdrowia

Czym jest nopal?

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica), bardziej znana pod rodzimą nazwą – nopal, należy do rodziny kaktusów naturalnie występujących na pustynnych oraz półpustynnych terenach Ameryki Północnej i Środkowej. Opuncja jest rośliną uprawną o pięknych kwiatach i soczystych łodygach. Niesamowite wrażenie wywiera widok tej egzotycznej rośliny, osiągającej wysokość do 5 m, ze spłaszczonymi, eliptycznymi łodygami, pokrytymi żółtymi kolcami, zebranymi w pęczki, której kwiaty osiągają średnicę 10 cm. Nopal cechuje się bardzo bogatym składem związków odżywczych. Światowa Organizacji Zdrowia WHO zaliczyła nopal do listy roślin o właściwościach leczniczych. Jego działanie było znane i cenione już w czasach Azteków.

W celu uzyskania suplementu łodygę nopalu poddaje się suszeniu próżniowemu, dzięki czemu zachowane są właściwości biologiczne i żywieniowe preparatu oraz zawarte w nim liczne składniki odżywcze. Godnym uwagi suplementem opuncji figowej są kapsułki Green Nopal.

 

Skład nopalu

Nopal jest dobrym źródłem flawonoidów i witamin, szczególnie z grupy B (B1, B2) oraz witamin: C, PP, K i beta-karotenu (prowitaminy A). Dodatkowo zawiera błonnik i aż 17 aminokwasów, w tym 8 niesyntezowanych przez organizm (egzogennych). Nopal ma w swoim składzie szereg składników mineralnych – potas, wapń, krzem, magnez, żelazo, sód.

 

Właściwości zdrowotne nopalu

Zawartość wielu witamin i składników mineralnych zwiększa energię i witalność, nopal zaleca się więc osobom osłabionym, przemęczonym oraz powracającym do zdrowia po chorobie.

Nopal wspomaga walkę z otyłością. Nasila redukcję tkanki tłuszczowej, hamuje apetyt, zwiększa uczucie sytości. Zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się cellulitu i nadmiernego gromadzenia płynów. Suplementację nopalem można zalecać podczas odchudzania również dlatego, że zawiera liczne aminokwasy, witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia niedoborów tych składników podczas stosowania diety redukcyjnej. Zawartość tych składników sprawia ponadto, że nopal może być stosowany również jako suplement w diecie wegetariańskiej.

Opuncję figową można stosować wspomagająco w zaburzeniach ukrwienia mięśnia serca i centralnego układu nerwowego.

Składniki nopalu poprawiają odporność organizmu – wspomagają właściwe funkcjonowanie narządów wewnętrznych oraz dostarczają wielu ważnych składników odżywczych, wpływających na polepszenie odporności immunologicznej.

Działając moczopędnie, nopal sprzyja odpowiedniemu funkcjonowaniu pęcherza moczowego oraz nerek.

Antyoksydanty, których dostarcza opuncja figowa, hamują procesy starzenia się organizmu.

 

Nopal poddawany jest ciągłym, intensywnym badaniom, na podstawie których udokumentowano jego następujące właściwości prozdrowotne:

  • Jest przeciwutleniaczem,
  • Obniża poziom lipidów we krwi,
  • Reguluje poziom glukozy we krwi,
  • Sprzyja redukcji masy ciała,
  • Oczyszcza okrężnicę,
  • Wspomaga trawienie,
  • Reguluje funkcjonowanie wątroby.

 

Dzięki zawartości błonnika nopal wspomaga trawienie oraz wypróżnianie. Spożyty błonnik pęcznieje pod wpływem wody i powoduje zwiększenie ilości treści pokarmowej w jelicie. Dochodzi do nasilenia ruchów jelit, co wywołuje szybsze przesuwanie treści i wydalanie jej na zewnątrz. Wspomagając regularne wypróżnianie się, nopal zapobiega tym samym fermentacji resztek pokarmowych w jelicie grubym oraz przenikaniu toksycznych związków przez śluzówkę jelita do krwiobiegu. Odgrywa więc istotną rolę w profilaktyce chorób jelita grubego (nowotworów, uchyłkowatości jelit, żylaków odbytu).

Składniki nopalu normalizują ponadto pracę żołądka, trzustki oraz wątroby. Dzięki swoim właściwościom wiązania toksyn opuncja figowa pomaga w odtruwaniu  organizmu. Kontroluje także ilość wydzielanego soku żołądkowego, zmniejszając w ten sposób ryzyko rozwoju wrzodów żołądka i dwunastnicy. Włókna pokarmowe nopalu sprzyjają ponadto wzrostowi prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Opuncja figowa odgrywa również ważną rolę w procesie przemiany materii.

Substancje bioaktywne zawarte w nopalu wpływają korzystnie na metabolizm tłuszczów w organizmie. Przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego oraz jego frakcji LDL, natomiast podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu frakcji HDL we krwi, a tym samym obniżają ryzyko miażdżycy i chorób serca. Ponadto nopal ogranicza wątrobową syntezę endogennego cholesterolu, a także wiąże sole żółciowe, co w efekcie również prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu, a także trójglicerydów we krwi.

Nopal jako źródło pektyn, celulozy (frakcji błonnika pokarmowego) oraz śluzu roślinnego, hamuje wchłanianie cukrów prostych w jelicie cienkim, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. Suplement ten można więc zalecić chorym na cukrzycę typu II. Substancje śluzowe ponadto pomagają w gojeniu się uszkodzeń przewodu pokarmowego całego odcinka.

 

Podsumowując, nopal oddziałuje w pozytywny sposób na cały organizm, przede wszystkim na układ odpornościowy, krążenia, nerwowy oraz hormonalny. Suplementację opuncją figową można zalecić osobom odchudzającym się, chcącym zachować zdrowie i dobrą formę oraz potrzebującym powrócić do pełni sił i odzyskać zachwianą równowagę organizmu.

 


Statystyki:
Data dodania: 2017-05-17 09:01:04
Autor:

Artykuł zewnętrzny


MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
Realizacja b2net.pl
Copyright 100 club 2015. All rights reserved.