Jakie płatki śniadaniowe wybrać?

jedz
płatki śniadaniowe - osoba nalewająca z dzbanka mleko do miski

Rano zwykle się spieszysz i nie masz zbyt wiele czasu na przygotowywanie śniadania? Z pomocą przychodzą wtedy płatki śniadaniowe, które zalane mlekiem lub jogurtem, stają się szybkim i łatwym porannym wyborem jedzeniowym. Na rynku istnieje ich szeroki asortyment, jednak w większości są to słodkie ulepki niewnoszące zbyt wiele dobrego do naszej diety poza sporą dawką kalorii i cukru. Jakie płatki zatem wybrać, aby poza pysznym smakiem dostarczyć wraz z posiłkiem cennych składników mineralnych i witamin?

 

Płatki śniadaniowe - kilka wskazówek

Pierwszą i podstawową zasadą podczas wyboru jest oczywiście przyjrzenie się etykiecie i sprawdzenie składu oraz wartości odżywczej produktu. Na co przede wszystkim zwracać uwagę przy zakupie płatków? Na zawartość cukrów prostych w produkcie, im mniej ich tym lepiej! Niektóre z dostępnych na rynku zawierają aż 30g cukru w 100g produktu (to ponad 6 łyżeczek cukru!). Druga informacja, która powinna nas interesować to zawartość błonnika, który korzystnie wpływa na nasz przewód pokarmowy. Reguluje pracę jelit, pomaga w usuwaniu toksyn, ale również udowodniono, że zapobiega rozwojowi wielu chorób, takich jak miażdżyca, cukrzyca czy rak jelita grubego. Zgodnie z zaleceniami dietetyków powinniśmy spożywać ok. 25g błonnika dziennie, stąd też kupuj płatki, które zawierają co najmniej 5g błonnika/100g. Spoglądając na skład zwróć uwagę na dodany cukier w różnych postaciach. Kryje się on pod takimi określeniami jak: sacharoza, glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, melasa, ekstrakt słodowo-jęczmienny. Poza tym jak w przypadku wszelkich innych produktów, tak i przy zakupie płatków sprawdza się zasada, im krótsza lista składników tym lepiej. Do stworzenia pełnowartościowych płatków nie są potrzebne sztuczne aromaty, barwniki, tłuszcze trans, konserwanty i emulgatory. Im mniej zbędnych dodatków tym zdrowiej!

 

Które płatki więc wybrać?

Oczywiście jednym z najlepszych wyborów będą płatki owsiane, przede wszystkim te nieprzetworzone, tzw. zwykłe lub górskie, które przygotujemy gotując przez kilka minut z dodatkiem wody lub mleka. Są bogate w błonnik, zawierają sporo żelaza, cynku, magnezu, fosforu oraz witamin z grupy B. Dostarczą także zdrowych tłuszczy w postaci NNKT oraz witaminy E. Aby uatrakcyjnić ich smak możemy dodać do nich ulubione, świeże owoce, nasiona, orzechy i pożywne, pełnowartościowe śniadanie gotowe! Owsiankę można wzbogacać także o inne płatki: jęczmienne, żytnie oraz zarodki i otręby pszenne, które są niezwykłą skarbnicą zdrowia. Już jedna ich łyżka podniesie znacznie wartość odżywczą posiłku i uzupełni niemal wszystkie witaminy i cenne składniki mineralne.

Musli. Kto ich nie kocha? Musli najlepiej przygotować samodzielnie, wypiekając je z wybranych przez nas ziaren, nasion, orzechów i suszonych owoców. Jednak jeśli chcemy zdecydować się na wersję kupną, wybierajmy te skomponowane z mieszanki naturalnych płatków (owsianych, żytnich, jęczmiennych) z dodatkiem orzechów lub owoców bez dodatku cukru. Najlepiej w przypadku tych ostatnich, aby były to owoce suszone, takie jak rodzynki, suszone jabłka, morele bądź śliwki, a nie owoce liofilizowane, kandyzowane, do produkcji których konieczne jest dodanie olejów, słodkich syropów i konserwantów.

Płatki kukurydziane? Te bez dodatku cukru będą jednym z lepszych wyborów dla dzieci. Zawierają dosyć sporo błonnika, wzbogacane są często także w witaminy i składniki mineralne, niezbędne dla wzrostu młodego organizmu. Uważaj jednak na zawarty w nich sód, który sprzyja nadciśnieniu. Aby nadać im odrobinę słodyczy możesz do miseczki dodać łyżeczkę miodu.  

Płatki ryżowe zalecane również dla najmłodszych, gdyż są delikatne i lekkostrawne. Odpowiednie będą zatem także dla osób starszych oraz tych mających częste dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Podobnie jak kukurydziane, są bezglutenowe, zawierają także sporo białka. Przygotujesz z nich w szybki sposób pyszną kaszkę lub zupę mleczną z dodatkiem owoców.

Dobrą opcją, również dla osób na diecie bezglutenowej, będą płatki jaglane oraz gryczane. Te pierwsze produkowane są z prosa, bogatego w białko roślinne, witaminy z grupy B, żelazo, cynk oraz kwas krzemowy poprawiający stan włosów, skóry i paznokci. Zawierają także lecytynę, która jest korzystna dla funkcjonowania mózgu, podnosi koncentrację i zdolności zapamiętywania oraz udowodniono jej skuteczność w walce z wysokim cholesterolem. Płatki gryczane są charakterystyczne w smaku, świetnie komponują się więc z orzechami i bakaliami. Posiadają sporo dobrze przyswajalnego białka zawierającego niemal pełen zestaw aminokwasów, a przede wszystkim lizynę, szczególnie rzadko spotykaną w produktach roślinnych. Zarówno płatki jaglane, jak i gryczane będą wspaniałą alternatywą dla owsianki.

Których unikać? Zrezygnujmy ze słodkich kuleczek, czekoladowych krążków, cynamonowych poduszeczek i innych kolorowych słodkości, które produkowane są z wysoko oczyszczonego, praktycznie bezwartościowego ziarna pokrytego dużą ilością cukru. Produkty te nie mają zbyt wiele wspólnego z płatkami przeznaczonymi na śniadanie, a znacznie bardziej nadają się na umieszczenie ich w sklepie na półce ze słodyczami!

 


Statystyki:
Data dodania: 2017-11-30 08:42:28
Autor:

Natalia Kmieciak

Absolwentka dietetyki studiów magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Szczególnie zainteresowana psychodietetyką, dietetyką kliniczną oraz farmakologią. Doświadczenie oraz edukację dietetyczną zdobywa...

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
Realizacja b2net.pl
Copyright 100 club 2015. All rights reserved.