Dieta bezglutenowa - fakty i mity

jedz
bezgluten

Wypowiadając się na temat diety bezglutenowej, warto wyjść od podstawowej wiedzy i uświadomić sobie, czym jest gluten i jaki ma on wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie? Gluten to białko roślinne, będące kompleksem dwóch innych związków białkowych – gliadyny i gluteniny, obecny w ziarnach najbardziej popularnych zbóż, tj. pszenicy, orkiszu, żyta i jęczmienia. Oprócz właściwości funkcjonalnych, nadających żywności zbitą konsystencję oraz często zwiększenie objętości (spulchnienie), ma, niestety, negatywny wpływ na nasz organizm. Nadmierna ilość spożywanego glutenu jest częstą przyczyną chorób związanych z alergią i nietolerancją pokarmową. Udowodnione zostało również, iż eliminacja tego składnika z diety wpływa korzystnie na poprawę stanu zdrowia psychicznego poprzez polepszenie samopoczucia, dzięki czemu często ustępowały objawy znużenia, wahań nastrojów, stanów depresyjnych, jak i problemów z zasypianiem.

 

O wpływie glutenu

Jedną z chorób, która wymaga życia na diecie bezglutenowej, jest celiakia. To dziedziczna choroba autoimmunologiczna, która wymaga całkowitego wykluczenia białka roślinnego.

Tak jak wspomniałam, gluten, mając właściwości spulchniające, działa jak swoisty klej, zaklejając kosmki jelitowe, gdzie u chorych na nietolerancje glutenu związek ten jest traktowany jako substancja toksyczna, przed którą organizm będzie się bronił poprzez autoagresję, powodując stany zapalne.

Pszenica, którą zjadamy na co dzień, jest genetycznie modyfikowana. Jest to pszenica karłowata, która ma czterokrotnie więcej glutenu niż dawniej, dlatego też nasi dziadkowie oraz pradziadkowie piekli własnoręcznie zrobiony przez siebie chleb i nie chorowali na schorzenia związane z nadmiarem glutenu. Czym te modyfikacje są spowodowane? Oczywiście czynnikiem ekonomicznym, gdzie w przemyśle spożywczym zaczęto szukać rozwiązań, aby np. użyć mniejszą ilość mąki na chleb.

 

Jak go uniknąć ?

W dzisiejszych czasach ciężko jest unikać glutenu. Jest prawie we wszystkich produktach: serach, jogurtach, wędlinach, paczkowanym mielonym mięsie, konserwach, przyprawach, sosach czy przetworach i jako substancja pomocnicza znajduje się również w wielu lekach i suplementach diety, a w postaci sodu jęczmiennego także w napojach alkoholowych, m.in. w piwie. Na rynku jest dostępnych coraz więcej produktów typu ciastka czy makarony bezglutenowe, jednakże powinniśmy wybierać produkty pochodzenia naturalnego, np. z gryki, komosy ryżowej, prosa (kasze gryczane jaglane), ryżu, batata, manioku.

W jaki sposób sprawdzić, czy dany produkt zawiera gluten? Oprócz tej najbardziej popularnej nazwy producenci wykorzystują wiele zamienników, między innymi: skrobia (np. sól sodowa oktyleno-bursztynianu skrobiowego), skrobia pszenna, skrobia kukurydziana, mąka, słód, produkty hydrolizy skrobi, np. dekstryny, maltodekstryny, białko roślinne, glukoza.

Często słyszę pytania: a co z chlebem, czy całkowicie trzeba wyrzucić go z diety? Jestem zwolenniczką zdrowego podejścia i szukania lepszych alternatyw, także zwykły biały chleb warto jest zastąpić w najlepszym wypadku chlebem z mąki gryczanej, ewentualnie żytnim na zakwasie, ale bez dodatku drożdży, gdyż proces fermentacji (zakwaszenia) będzie miał wpływ na obniżenie poziomu glutenu oraz mniejszą ilość kwasu fitynowego.

Zwolenników, jak i przeciwników diety bezglutenowej jest wielu. Eliminowanie glutenu z przyczyn zdrowotnych jest jak najbardziej zrozumiałe. Dlatego też, zanim przejdziemy na tę dietę, warto jest zrobić sobie badania na alergie pokarmowe, a także zapoznać się z wpływem glutenu na organizm,  aby to była świadoma decyzja ku polepszeniu naszego zdrowia.

 


Statystyki:
Data dodania: 2017-12-07 08:32:58
Autor:

Karolina Kuryła

social_media2
Od dziecka zaszczepiona we mnie pasja do sportu i wszelkiej aktywności fizycznej w połączeniu z kierunkowym wykształceniem ( absolwentka Akademii Wychowania Fizycznęgo w Krakowie) nauczyły mnie woli walki, dążenia do celu oraz wiary w swoje...

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
Realizacja b2net.pl
Copyright 100 club 2015. All rights reserved.