Czego unikać podczas stosowania diety łatwo strawnej?

jedz
produkty łatwo strawne

Główną zasadą diety łatwo strawnej jest rezygnacja z produktów ciężkostrawnych. Jeśli nie zostaje zawężona poprzez dodatkowe restrykcje np. wyeliminowanie produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego lub zmniejszenie ilości tłuszczu, możemy ją uznać za jedną z łatwiejszych do wprowadzenia modyfikacji.


Kiedy stosujemy?

Zalecana jest nie tylko osobą cierpiącym na schorzenia przewodu pokarmowego, ale także zmagającym się z chorobami przebiegającymi z podwyższoną temperaturą ciała, a nawet u  osób starszych. Dodatkowe wyeliminowanie produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego stosuje się najczęściej u osób zmagających się z wrzodami żołądka czy dwunastnicy oraz refluksie przełykowo-żołądkowym, a obniżenie ilości pobieranego tłuszczu w niektórych chorobach wątroby.

 


Co należy wykluczyć?

Grupy produktów, które należy wyeliminować:

  • zawierające dużo tłuszczu (naturalnie występującego lub dodanego/wchłoniętego podczas przygotowywania)
  • bogate w błonnik (nie wykluczaj jednak całkowicie błonnika, wystarczy zmniejszyć jego ilość, wybierać dozwolone produkty i zalecaną obróbkę kulinarną)
  • wzdymające
  • ostre przyprawy


Lista produktów zakazanych

  • pełnoziarniste i żytnie, szczególnie świeże pieczywo, grube kasze: pęczak, gryczana, grube lub razowe makarony
  • tłuste mięso i przetwory mięsne: wieprzowina, baranina, gęsina, pasztety, kiełbasy, mortadela, konserwy, smalec
  • tłuste ryby: halibut i węgorz
  • margaryny twarde
  • suszone owoce
  • orzechy
  • nasiona roślin strączkowych (bób, groch, ciecierzyca, soczewica)
  • warzywa kapustne (kapusta, kalafior, bruksel)
  • cebulowe (cebula, czosnek)
  • ogórek, papryka
  • kakao
  • faworki, pączki, ciasta z kremem
  • zupy w proszku i kostki rosołowe
  • zasmażki
  • ostre przyprawy, ocet
  • napoje gazowane
  • alkohol
  • dania zawierające powyższe produkty


Lista produktów zalecanych

  • pieczywo jasne i drobne kasze oraz makarony, ryż biały
  • mleko słodkie, jogurty, kefiry, twarogi
  • jaja na miękko
  • chude mięso: kurczak, cielęcina, wołowina
  • ryby chude: dorsz, sandacz, sola, leszcz
  • chude wędliny: polędwica
  • masło i margaryny miękkie (koniecznie czytaj skład — unikaj oleju palmowego)
  • miód, kompoty, galaretki, kisiele, przeciery
  • łagodne przyprawy: cynamon, wanilia, ziołowe (koper, majeranek)
  • herbaty ziołowe (np. rumianek, koper), owocowe


Przygotowywanie potraw

  • Zrezygnuj ze smażenia, szczególnie w głębokim tłuszczu
  • Wybieraj gotowanie w wodzie i na parze
  • Rozdrabniaj, zmiękczaj, miksuj
  • Sporządzaj budynie, nie tylko klasyczne na słodko, ale także wytrawne z mięsa, ryb, kasz, sera, jaj, makaronu, warzyw
  • Przygotowuj kisiele, galaretki, musy, przeciery, soki, kompoty
  • Zrezygnuj z marynat
  • Zamień zasmażki na zagęszczanie mlekiem i mąką
  • Nie zapominaj o stosowaniu dozwolonych przypraw
  • Olej lub oliwę dodawaj do gotowych potraw
  • Wybieraj młode warzywa i dojrzałe owoce gotuj, sparz lub zetrzyj, usuń skórki i pestki-dzięki, temu zadbasz o odpowiednią podaż błonnika w odpowiedniej formie
  • Warzywa surowe, szczególnie na początku leczenia nie będą wskazane i tolerowane, stopniowo można zwiększać ich ilość, podając je w formie startych lub drobno pokrojonych surówek


Bardzo ważna jest regularność, ilość i objętość spożywanych posiłków — zjadaj 5-6 niewielkich dań, o stałych porach. Należy obserwować reakcje po spożyciu konkretnych produktów, gdyż każdy może reagować na nie inaczej, chociażby z powodu występujących alergii pokarmowych. To, co dla jednych, w teoretycznie takim samym stanie, wydaje się nieszkodliwe, może okazać się nietolerowane dla innych. Jadłospis powinien być obfity w  żywność bogatą w witaminy i składniki mineralnych,  ze względu na konieczność poddawania obróbce większej ilości produktów niż w tradycyjnej diecie, a co za tym idzie utracie większej ilości pożądanych składników. Ze względu na ograniczenia, szczególnie gdy pojawiają się dodatkowe modyfikacje, dieta może wydawać się monotonna, dlatego należy zadbać o sposób podania oraz  poszukiwanie nowych przepisów.


Przykładowe dania, które mogą znaleźć się w jadłospisie:

  • pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym z gotowanymi na parze warzywami oraz  kuskus
  • gotowany dorsz z warzywami i ryżem
  • zupa krem z marchewki lub z cukinii
  • kasza jaglana z musem jabłkowym i jogurtem naturalnym
  • wytrawny budyń jaglany/jęczmienny

 


Statystyki:
Data dodania: 2017-10-11 08:58:10
Autor:

Paulina Dziardziel

Absolwentka dietetyki chcąca się rozwijać szczególnie w kierunku dietetyki klinicznej. Interesuje się psychologią, którą uważa za ważny element w swojej przyszłej pracy. Na co dzień próbuje zarażać pasją do zdrowego...

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
Realizacja b2net.pl
Copyright 100 club 2015. All rights reserved.