Co pić na diecie, czyli kilka słów o nawodnieniu

żyj
kobieta pijąca wodę

Chcąc zachować zdrowie i idealną sylwetkę, wybieramy odpowiednie diety, zwracamy uwagę na jakość produktów spożywczych i czytamy etykiety. Czy jednak pamiętamy o tym, by także odpowiednio nawodnić nasz organizm? Co pić na diecie i w jakich ilościach? Czy wybierać wodę, herbaty, kawy czy może soki?

Zacznijmy od odrobiny teorii — organizm człowieka w około 70% składa się z wody, która jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wszystkich procesów życiowych organizmu. Woda wpływa na termoregulację, detoksykacje — prawidłowe usuwanie ubocznych produktów przemiany materii, a także transport i wchłanianie substancji odżywczych.

 

 

Woda

Mimo że co trzeci Polak wie, ile wody powinien spożywać, jedynie 6% z nas pije jej tyle, ile potrzebuje.

Decydując się na dietę, najczęściej usłyszeć możemy, że powinniśmy wypijać 1,5-2 litrów wody dziennie. Jeśli chcemy nieco dokładniej określić, ile wody powinniśmy spożywać, możemy przyjąć wartość 30-45ml wody na każdy kilogram naszego ciała. Należy pamiętać, że zapotrzebowanie to jest jednak zależne od wielu czynników takich jak wiek, płeć, aktywność fizyczna, temperatura otoczenia czy np. stan zdrowia (np. podczas gorączki tracimy więcej wody i nasze zapotrzebowanie na wodę wzrasta). Każdy z nas ma też indywidualne predyspozycje do utraty wody z organizmu – inaczej się pocimy, inną ilość wody wydalamy z moczem i inną ilość tracimy z wydychanym powietrzem.

 

Odpowiednia podaż wody ma także znaczenie w kontekście odchudzania 1 szklanka wypitej wody mniej może spowodować spowolnienie naszego metabolizmu o ok. 3%.

Niezwykle ważne jest wyrobienie w sobie zdrowego nawyku picia wody – jeśli bowiem sięgamy po nią, dopiero gdy czujemy pragnienie, to jest już zdecydowanie za późno. Uczucie silnego pragnienia, suchość w ustach czy osłabienie to sygnały świadczące o odwodnieniu, które może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia, a nawet życia.

 

Co zyskamy pijąc odpowiednie ilości wody?

 

Jaką wodę powinniśmy wybierać? Oczywiście niesmakową – kryje w sobie mnóstwo cukrów i nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Możemy do naturalnej wody wkroić plaster cytryny czy dorzucić listek mięty – ważne, by robić to samodzielnie i nie wybierać gotowych wód smakowych ze sklepowych półek. Wybór między niegazowaną i gazowaną wodą zależy właściwie tylko od naszych preferencji. Woda gazowana zawiera dwutlenek węgla, który nie jest w żaden sposób szkodliwy dla naszego organizmu. Nie jest ona jednak polecana osobom z niektórymi schorzeniami takimi jak np. choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy.

 

Soki

Po pierwsze, należy zwrócić uwagę na fakt, że soki nie są płynami obojętnymi jak woda, zawierają sporo kalorii i przede wszystkim składają się z cukrów prostych, które szybko podnoszą poziom insuliny. Nie oznacza to, że musimy z nich rezygnować – pamiętajmy jednak, żeby wliczać je do codziennego jadłospisu, a nie spożywać jako dodatek między posiłkami.

Soki zawierają mnóstwo witamin, a ich picie może przynieść ogromne korzyści dla naszego zdrowia – np. poprawić wygląd naszej skóry czy wzmocnić odporność. Sok owocowy lub jeszcze korzystniej – owocowo-warzywny lub warzywny, stanowić może fajny podwieczorek lub 2 śniadanie, gdy dodamy do niego np. garść orzechów bogatych w zdrowe tłuszcze.

Po drugie, zwróćmy uwagę na skład soku. Idealnym rozwiązaniem będzie, jeżeli sok przygotujemy samodzielnie z lokalnych produktów, korzystając z wyciskarki. Możemy też kupić gotowe soki wyciskane lub sklepowe soki „jednodniowe”. Niektóre soki w kartonach opatrzone są napisem 100% - ważne, by czytać etykiety i nie kupować soków z dodatkami wzmacniaczy smaku, konserwantów czy cukru! To zresztą zupełnie niepotrzebne – owoce to przecież sama słodycz.

Zdecydowanie fajniejszym pomysłem będzie dodawanie do naszej diety soków warzywnych lub owocowo-warzywnych. Mają one mniejszą zawartość cukrów i dostarczają innych składników odżywczych i witamin niż same soki owocowe. Nie zapominajmy o produktach doskonale nadających się do soków warzywach takich jak marchewka, burak, pomidor, ogórek, seler naciowy oraz wszelkie zielone warzywa liściaste jak szpinak, jarmuż, czy bogata w witaminę C natka pietruszki.

Sok może być też doskonałym źródłem witamin w diecie dziecka, szczególnie małego niejadka. Szklanka wartościowego soku odpowiada bowiem 1 z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców.

 

Herbaty i zioła

Z picia herbat słyną Chińczycy, każdy słyszał o brytyjskim zwyczaju Five o’clock, ale czy wiecie, że Polacy są na wysokim 8 miejscu pod względem spożycia herbaty.

Herbaty, są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i wzmacniają nasz układ odpornościowy. Zielona herbata z uwagi na sporą zawartość katechin może też wspomagać proces odchudzania. Wszelkie herbatki ziołowe są zalecane w codziennej diecie nie tylko ze względu na wspomaganie nawodnienia, ale też korzystne właściwości zdrowotne. Część z ziół poprawia trawienie i zmniejsza dolegliwości żołądkowe jak, np. rumianek, herbatka z kopru włoskiego czy mięty, bratek poprawi stan naszej skóry, melisa podziała uspokajająco, dziurawiec wspomoże naszą wątrobę, a napar z czystka wzmocni odporność.

Pamiętajmy więc, że podstawowym napojem w naszej diecie powinna być woda. Jeśli jednak chcemy wzbogacić nasze płynne menu o coś „smakowego”, wybierajmy ziołowe herbaty, wodę z dodatkiem soku owocowego lub wysokiej jakości, zdrowe soki owocowo-warzywne. Nie doprowadzajmy do bardzo groźnego w skutkach odwodnienia i dbajmy o wyrabianie zdrowego nawyku picia wody u naszych dzieci i bliskich.

 


Statystyki:
Data dodania: 2017-07-11 08:43:44
Autor:

Anna Dolińska

Specjalista ds. żywienia, autorka bloga kulinarnego Dolina smaków.  Jestem absolwentką Żywienia klinicznego Waszawskiego Uniwersytetu Medycznego i licznych kursów z zakresu dietetyki i psychodietetyki. Posiadam tytuł magista...

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
Realizacja b2net.pl
Copyright 100 club 2015. All rights reserved.