Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

jedz
marchewkowe ciasto roguszewska

Pyszne ciasto marchewkowe: bezglutenowe, bez cukru, bez tłuszczu i bez mleka. Zdrowy zamiennik tuczących ciast na domowe przyjęcie.

SKŁADNIKI:

150g mąki ryżowej

50g mąki kokosowej

3 duże marchewki

3 jajka

150 ml mleka ryżowego

3 łyżki ksylitolu

krem:

mleko kokosowe schłodzone

łyżka płynnego miodu

gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE:

Mąki mieszamy, marchew trzemy na drobnych oczkach i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy żółtka i mleko ryżowe,  całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Pieczemy ok. 35 minut w 180C. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 2 blaty. Schłodzone mleko kokosowe miksujemy z miodem, tak przygotowanym kremem smarujemy blaty ciasta. Gorzką czekoladę roztapiamy i polewamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na minumum 2 godziny.


Statystyki:
Data dodania: 2016-07-18 08:09:11
Autor:

Aleksandra Roguszewska

Jestem dietetykiem z zawodu i przede wszystkim z pasji i zamiłowania do zdrowego odżywiania. Gotowania i tworzenie nowych przepisów daje mi wiele radości i dzięki temu dbam o zdrowie własne i mojej rodziny. Zarażam uśmiechem i zachęcam...

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
Realizacja b2net.pl
Copyright 100 club 2015. All rights reserved.