52 triki kuchenne, które ułatwią gotowanie

jedz
Nowe zdjęcie

Spędzasz w kuchni sporo czasu, a gotowanie jest ważną częścią Twojego codziennego dnia jednak ciągle coś staje Ci na przeszkodzie? Przegotowany makaron, spalone mięso czy przesolona zupa zepsują nawet najlepsze danie, doprowadzając tym samym do frustracji. Przedstawiamy zatem 52 sposoby dzięki, którym gotowanie stanie się przyjemnością, a Twoi goście będą na Ciebie patrzeć z podziwem.

1. Pamiętaj, że najważniejsza jest kwestia przygotowania. Odłóż stres na bok i przygotuj się dzień wcześniej.

 

2. Przechowuj przyprawy w chłodnym i ciemnym miejscu. Wilgoć, światło oraz ciepło spowoduje, że zioła i przyprawy tracą smak.

3. Zamrażając warzywa lub potrawy pamiętaj, aby używać plastikowych woreczków. Wtedy, jeśli musisz szybko przyrządzić coś smacznego, wystarczy wyciągnąć gotowy woreczek z zamrażalki.

 

4. Jeśli gotujesz dla kogoś ważnego - nieistotne czy to będzie twój szef czy mężczyzna, który Ci się podoba - nie używaj nowych przepisów oraz nowych składników w tym samym czasie.

 

5. Gotuj makaron 1 minutę krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu i dogotuj go na patelni z sosem.

6. Po zdjęciu jajka sadzonego z patelni, wlej odrobinę ulubionego octu smakowego, aby stworzyć glazurę, która nada naszym potrawom nowy wymiar smaku.

7. Gdy skończysz obierać czosnek, potrzyj dłonie energicznie o zlewozmywak ze stali nierdzewnej lub łyżkę. Dzięki temu rodzajowi stali pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu.

8. Domowy winegret ma mniej składników i smakuje o wiele lepiej od tego gotowego, kupowanego w sklepie.

 

9. Dla lepszych rezultatów gdy pieczesz, pozostaw jajka i masło w temperaturze pokojowej na noc.

10. Poświęć trochę czasu, aby właściwie przeczytać przepisy przed rozpoczęciem gotowania.

 

11. Przepisy są tylko wskazówkami, a nie Biblią. Zastępuj podobne składniki, tymi które najbardziej lubisz. Jeśli lubisz oregano, a nie tymianek, który jest w przepisie użyj tego pierwszego.

 

12. Duszony lub pieczony rostbef wołowy może być wykorzystany w postaci różnych dań lub jako dodatek do kanapek.

 

13. Aby przyspieszyć sobie przygotowywanie posiłków w czasie tygodnia, zamroź sosy z poprzedniego obiadu w foremce do robienia lodu. Gdy będziesz szybko potrzebować sosu wystarczy, że podgrzejesz kostkę.

 

14. Aby zabezpieczyć noże w szufladzie, nadziej na ich ostry koniec korek od wina.

 

15. Żeliwny rondel jest bardzo dobrym sojusznikiem w kuchni. Oferuje on nie tylko powierzchnię do gotowania, ale co ważne jest bardzo prosty w czyszczeniu.

 

16. Aby twoja deska do krojenia podczas obierania czosnku nie wchłonęła nieprzyjemnego zapachu owiń jej powierzchnię folią spożywczą.

 

17. Zainwestuj w oliwę z oliwek wysokiej jakości. Z pewnością starczy Ci na długo, a niewielka kropla takiej oliwy zmieni smak twojej pizzy czy sałatki.

18. Zawsze używaj ostrych noży. Jest to nie tylko bezpieczniejsze, ale sprawi również, że Twoja praca będzie bardziej wydajna.

 

19. Przed polaniem makaronu sosem, posyp go odrobinę parmezanem. Wtedy sos będzie miał się czego trzymać.

 

20. Piekąc pamiętaj o położeniu na dnie formy pergaminu. To sprawi, że wypieki będzie łatwo wyjąć z formy do pieczenia oraz łatwo usunąć jego resztki.

 

21. Kupione owoce na letnim targu zamroź w szczelnym pojemniku, aby móc się nimi cieszyć zimą.

 

22. Świeża bazylia zachowuje się znacznie lepiej i dłużej w temperaturze pokojowej z łodygami zanurzonymi w wodzie.

23. Jeśli gotujesz kalafior, dodaj odrobiny mleka do wody z solą. To pomoże utrzymać piękny, biały kolor naszego warzywa.

 

24. Robiąc zakupy w sklepie nie patrz wyłącznie na wcześniej wykonaną listę w domu. Kupuj składniki, które wyglądają świeżo i smacznie.

 

25. Jeśli grillujesz, wyciągnij mięso godzinę przed czasem z lodówki, aby mogło uzyskać temperaturę pokojową.

 

26. Przygotowując risotto stale mieszaj ryż drewnianą łyżką.


Czytaj również: 25 najlepszych książek o zdrowym odżywianiu


27. Za pomocą testera do ciast warto sprawdzić stan przygotowanych przez nas mięs oraz ryb.

 

28. Nie krój ciasta więcej niż 30 minut przed przybyciem gości. Wtedy zbyt szybko wysycha.

 

29. Do idealnej zupy jarzynowej pokrój w kostkę marchew, cebulę, paprykę i pomidory oraz usmaż je na maśle przed dodaniem płynu. To wydobędzie smak warzyw.

 

30. Zawsze kupuj najświeższy czosnek - im świeższy tym słodszy. Nie wybieraj tych sinych, kiełkujących czy zbyt miękkich. Jeśli jednak okaże się, że ząbki mają zielone pędy, usuń je - będą dodawać jedynie goryczy potrawom.

31. Przechowuj smakowy ocet w pobliżu kuchenki, wtedy rzadziej będziesz sięgać po sól.

 

32. Aby przedłużyć żywotność zieleniny owiń ją wilgotnym ręcznikiem papierowym i umieść w zamykanej torebce plastikowej. W ten sposób np. rukola przetrwa 4 dni dłużej.

 

33. Chcesz wiedzieć czy olej jest wystarczająco ciepły do smażenia? Oto wskazówka: dotknij drewnianą wykałaczką lub łyżką dna patelni. Jeśli wokół drewna będą się tworzyć pęcherzyki jest to znak, że nasz olej jest gotowy do smażenia.

 

34. Używaj dobrej oliwy podczas gotowania. Jeśli jej sam smak nie jest dobry, potrawy również nie będą smaczne.

 

35. Gotuj częściej. Nie ucz się tego, po prostu gotuj.

 

36. Gotuj z ludźmi, którzy chcą się nauczyć gotować lub wiedzą jak gotować.

 

37. Nie polewaj sałaty sosem. Zrób to przed samym podaniem, aby jej struktura nie była zbyt rozmoczona.

 

38. Dla uzyskania efektu chrupiącej skórki na rybie, połóż rybę na ręcznikach papierowych skórą do dołu kilka minut przed gotowaniem. Ręczniki papierowe wchłoną wilgoć. Następnie smaż na średnim ogniu przy użyciu oleju lub masła. Odwróć w ciągu ostatnich kilku minut smażenia.

 

39. Dla miłośników bakłażana - warto zaopatrzyć się w jego japońską odmianę, ( jest mocno filetowy, długi i chudy) ponieważ w odróżnieniu od włoskiego odpowiednika nie trzeba za pomocą soli pozbywać się z niego goryczki.

40. Aby utrzymać cebulę podczas krojenia jej w kostkę nie usuwaj korzenia.

41. Udane ceviche? Nic prostszego. Użyj świeżo wyciśniętego soku z limonki oraz świeżej ryby.

 

42. Nie bój się prosić rzeźnika lub sprzedawcy ryb o pokazanie ci mięsa z bliska oraz jego zapachu. Mięso nie powinno mieć nieprzyjemnego zapachu.

 

43. Przesolona zupa ? Mamy na to sposób. Wrzuć do garnka obranego ziemniaka. Pochłonie nadmiar soli.

 

44. Nie przechowuj cytrusów w lodówce. Niska temperatura znacząco pozbawi je smaku i aromatu.

45. O ile gotowanie jest przyjemnością to zmywanie naczyń z pewnością do nich nie należy. Aby łatwo usunąć przypalone resztki z patelni, na jej dno nalej 1-2 kropli płynu do mycia naczyń, a następnie nalej wody. Tak przygotowaną patelnię umieść na kuchence i doprowadź wodę do wrzenia. Spaleniznę wylejesz razem z wodą do zlewu.

 

46. Porada dla wszystkich zwolenników pieczenia ciasteczek. Przechowując nasze małe wypieki, włóżmy do pojemniczka kawałek skórki od chleba. Wchłonie ona wilgoć, a nasze ciastka pozostaną chrupiące i świeże na dłużej.

47. Mole spożywcze potrafią uprzykrzyć życie. Aby się ich z łatwością pozbyć, umieść w torebce z mąką, cukrem czy ryżu liście laurowe. Pozbędziesz się problemu moli raz na zawsze !

 

48. Lubisz zabierać obiady w plastikowych pojemnikach do pracy, ale niejedna potrawa pofarbowała twój stary lunchbox? Jest na to sposób. Wystarczy lekko natłuścić pojemnik, a już żadna potrawa go nie zabarwi.

 

49. Sposób na przypalony ryż: połóż na wierzch kawałek chleba i pozostaw na parę minut. Pieczywo pochłonie posmak spalenizny. Pamiętaj jednak, aby nie jeść spalonego ryżu z dna!

 

50. Walczysz z nieprzyjemnym zapachem w lodówce? Połóż na talerzyku pół cytryny i pozostaw w lodówce na parę godzin. Po nieprzyjemnym zapachu nie powinno być śladu.

 

51. Przy gotowaniu całego kurczaka, zazwyczaj pierś wysycha. Jest na to prosty sposób. Wystarczy podzielić kurczaka na odpowiednie porcje i w ten sposób piec. To pozwoli nam zachować wilgotność mięsa.

 

52. Pamiętaj, aby przyprawiać mięso i ryby równomiernie. Pozwoli to uniknąć kumulowania się przypraw w jednym miejscu.

Znając odpowiedzi na kuchenne pytania pozostało wziąć się za gotowanie i zastosować choć kilka z powyższych rad w praktyce. Jeśli sami znacie skuteczne triki w kuchni podzielcie się z nami. 


Statystyki:
Data dodania: 2016-08-26 08:03:37
Autor:

Magdalena Gryniewicz

Absolwentka Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Interesuje ją polityka, gospodarka międzynarodowa oraz marketing. W wolnych chwilach miłośniczka aktywnego trybu życia, szczególnie fitnessu,...

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
Realizacja b2net.pl
Copyright 100 club 2015. All rights reserved.