Co może dać ci natka pietruszki?

Natka pietruszki jest bogata w błonnik, witaminy C i E oraz beta-karoten. Zawiera mikro- i makroelementy: wapń, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, magnez, cyk oraz miedź. Natka pomaga oczyścić organizm z toksyn, działa moczopędnie, dlatego używa się jej w leczeniu kamicy moczowej. Pietruszka pomaga też wyregulować miesiączkę, wywołać spóźnioną menstruację i łagodzi bóle z nią związane. Działa dezynfekująco i poprawia nieświeży oddech, więc dobrze dołączyć ją do codziennej diety.

Pietruszka pomaga leczyć zapalenie stawów, łagodzi także bóle reumatyczne. Dodatkowo zwalcza cholesterol, stosuje się ją w profilaktyce udaru czy zawału serca. Zawartość żelaza i witaminy C sprawia, że pietruszka jest najlepszym lekarstwem na anemię, wzmacnia ogólną odporność organizmu i poprawia wzrok.

 

Pietruszka ma łagodny smak, więc jest świetnym dodatkiem do zup, dań rybnych i sosów

 

Pietruszkowe kostki lodu

Pietruszka dobrze znosi zamrażanie, najlepiej zamrozić ją w przegródkach tacek do lodu. Pojemniki napełniamy do połowy posiekaną natką pietruszki, zalewamy wodą i zamrażamy. Kostki z pietruszką wrzucamy potem bezpośrednio do zup i zapiekanek.

 

Masło pietruszkowe

  • 50 g masła
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

50 g masła ucieramy z 2 łyżkami drobno posiekanej pietruszki, dodajemy pół łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Po uformowaniu schładzamy w lodówce, podajemy do ryby, mięsa lub bagietki.

 

 

Co jeszcze można przygotować z pietruszki?

Herbatka

Liście pietruszki zalać wrzątkiem, parzyć przez około 10 minut pod przykryciem.

 

Orzeźwiający napój

  • natka pietruszki
  • kilka listków melisy
  • kilka listków mięty
  • sok z jednej cytryny
  • cukier trzcinowy do smaku
  • lód (opcjonalnie)
  • 0,5 litra wody mineralnej

Wszystko zmiksować, napój zawiera witaminy i świetnie orzeźwi w upalny dzień.




Sos pietruszkowy

  • 300ml mleka
  • plasterek cebuli
  • kwiat muszkatałowy
  • kilka świeżych gałązek pietruszki
  • 4 ziarna pieprzu
  • liść laurowy
  • 20g masła
  • 20g mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • sól i pieprz

 

Do rondla wkładamy cebulę, kwiat muszkatołowy, łodygi pietruszki (bez liści), pieprz, liść laurowy. Zalewamy mlekiem i powoli doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy 8-10 minut aż mleko przejdzie zapachem przypraw. Odcedzamy.

Przygotowujemy białą zasmażkę: na patelni o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez minutę na średnim ogniu, cały czas mieszając.

Rondelek zdejmujemy z ognia. Stopniowo dolewamy do zasmażki mleko i roztrzepujemy. Rondelek stawiamy ponownie na gazie mieszamy dopóki nie zacznie wrzeć. Gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy śmietanę, drobno posiekane listki pietruszki, sól i pieprz do smaku.

 

Pietruszka dobra na wszystko?

Pietruszka ma doskonały wpływ na nasz organizm, ale jej nadmiar także może szkodzić i powodować kamicę nerkową czy wzmocnić krwawienie menstruacyjne bardziej niż jest to zalecane. Dlatego nie należy przesadzać z jej ilością w naszej diecie.

Marta Nowak
Marta Nowak

Doktorantka na Wydziale Filologii Polskiej i Klasycznej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza. Pilnie śledzi wszystkie zmiany zachodzące w sferze literatury i kultury. Szczególnie zafascynowana fantastyką oraz nowymi mediami, a od 2013 roku współpracuje z portalem Game Exe. Jej pasją jest także literatura dla dzieci oraz przekład. Uważnie śledzi rozwój polskiej kultury.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE