Nie wyrzucaj skórek i pestek – wykorzystaj je

Co robicie ze skórkami, gdy obieracie ziemniaki czy pomarańcze? Pewnie wyrzucacie je do kosza. Okazuje się, że to poważny błąd. Resztki wielu owoców i warzyw można bowiem wykorzystać. Sprawdźcie jak to zrobić.

 

Skórka banana

Skórka banana zawiera wiele związków przyjaznych naszym zębom – fosfor, potas, magnez i wapń. Doskonale sprawdzi się jako naturalny środek wybielający. Wystarczy masować zęby wewnętrzną stroną skórki przez około 2 minuty. Ale to nie jedyne jej zastosowanie. Bananowa skórka może być dobrym narzędziem do polerowania – zarówno skórzanych przedmiotów, jak i liści kwiatów. Wszystko za sprawą kwasów owocowych, które dobrze nabłyszczają przecierane powierzchnie.

 

 

Pestka awokado 

O tym, że awokado jest zdrowe i warto je jeść już wiemy. Ale czy przyszłoby wam do głowy żeby wykorzystać również jego pestkę? Okazuje się, że jest ona bardzo bogata w przydatne nam witaminy i minerały. Zawiera między innymi jedne z największych ilości przeciwutleniaczy, jakie można znaleźć w roślinach. Sam owoc jest silną bombą antyoksydacyjną, a jego pestka zawiera prawie 70% więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ. Dodatkowo, jest także bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który przyspiesza odchudzanie, reguluje pracę jelit i obniża cholesterol. Zastanawiacie się pewnie, jak zjeść pestkę skoro jest tak twarda. Są na to dwa sposoby. Jeśli macie w domu blender o dużej mocy i wytrzymałych ostrzach, włóżcie do niego wcześniej wysuszoną pestkę i zblendujcie. Jeśli nie macie takiego sprzętu, zetrzyjcie pestkę na zwykłej tarce. Wiórki możecie wykorzystać jako przyprawę do sałatek, zup i kanapek.

 

 

Skórka pomarańczy

Osuszona i starta skórka pomarańczy jest doskonałym dodatkiem do ciast, czy dań obiadowych. Może posłużyć również jako naturalny odświeżacz powietrza w naszym domu, bo skutecznie niweluje nieprzyjemna woń. Ze skórek pomarańczy przygotujemy też pyszny syrop. Wystarczy dwukrotnie zagotować je we wrzątku, by pozbyć się goryczy, a następnie usmażyć na patelni z dodatkiem cukru.

 

Obierki ziemniaków

Ziemniaki to jedne z tych warzyw, które najwięcej witamin i minerałów kryją właśnie w skórce. Skórka z jednego ziemniaka pokrywa aż 18% dziennego zapotrzebowania na błonnik! Czy potrzeba więcej argumentów, by przestać je wyrzucać? Jeśli przed obieraniem ziemniaków dobrze je umyjecie, skórki mogą posłużyć wam do przygotowania pysznej przekąski. Wystarczy skropić je oliwą z oliwek, wyłożyć na blachę i doprawić ulubionymi przyprawami. Po 6-8 minutach będą już pyszne i chrupiące. Idealny zamiennik dla niezdrowych chipsów.

 

Skórka cytryny

Skórka z cytryny ma tak wiele zastosowań, że nie sposób wymienić ich wszystkich. Warto jednak wspomnieć o tych najważniejszych. Jeśli nie chcecie używać do sprzątania sklepowych detergentów, możecie przygotować naturalny preparat. Potrzebne będą do tego skórki cytryny oraz ocet. Wystarczy umieścić te dwa składniki w dowolnej butelce, zamknąć i odstawić na około 2 tygodnie. Taki płyn poradzi sobie z różnymi zabrudzeniami w domu – także z tłuszczem. Inny pomysł na wykorzystanie resztek cytryny to użycie ich do usunięcia kamienia i osadów zgromadzonych na kubkach i szklankach. Wystarczy włożyć do nich skórki i zalać je wodą. Cytryna wykorzystywana jest także do rozjaśniania przebarwień i plam na skórze. Jej skórkę można wykorzystać natomiast do przebarwionych od ciemnego lakieru paznokci. Wystarczy potrzeć nią każdy paznokieć.

 

Małgorzata Stromczyńska
Małgorzata Stromczyńska

Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Podczas studiów aktywnie działała w studenckim Radiu Meteor. Jednak praca „radiowca” stała się dla niej raczej hobby niż pomysłem na życie. Dzisiaj swój talent dziennikarski wykorzystuje pisząc teksty do biuletynu Fundacji Firmy Rodzinne, gdzie na co dzień pracuje. Czas wolny spędza aktywnie. Poddała się modzie na bieganie, ale i tak woli rowerowe wycieczki po Poznaniu, podczas których odkrywa nieznane dotąd zakątki miasta.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE