Zioła, które wzmagają apetyt

zioła

Wszędzie w koło słychać o dietach, odchudzaniu są jednak osoby, którym doskwiera też brak apetytu. Przyczyn tego stanu może być wiele. Istnieją jednak domowe sposoby na zwiększenie łaknienia. Jednym z nich są zioła, które oprócz tego, że zwiększą apetyt, będą też doskonałym urozmaiceniem diety i sposobem na dostarczenie dodatkowych witamin i składników naszemu organizmowi.

Po pierwsze aby zwiększyć apetyt należy przyjmować posiłki regularnie, najlepiej cztery do sześciu razy dziennie. Powinno się również jeść zdecydowanie mniejsze porcje.

 

Bobrek

Jest to bylina o pełzających kłączach. Posiada bladoróżowe lub białe kwiaty. Kwitnie w maju i czerwcu. Zawiera kwasy organiczne, sole mineralne, gorycz oraz garbniki. Działa pobudzająco na łaknienie i trawienie. Oprócz tego ma też działanie uspokajające. Pobudza produkcję soków trawiennych, działa żółciopędne i antyseptyczne, a także przeciwzapalne. Wspomaga też wydzielanie soku żołądkowego. W razie braku apetytu można przygotować sobie napar i pić kieliszek przed jedzeniem.

 

Brusznica (borówka czerwona)

Jest to roślina, która kwitnie od maja do lipca, zdarza się, że kwitnie dwa razy w roku. Ponownie może kwitnąć we wrześniu. Borówka brusznica rośnie w lasach iglastych i iglasto-liściastych w zaroślach i na wrzosowiskach. Jej owoce są wykorzystywane do robienia dżemów, konfitur, soków i syropów. Roślina ta zawiera garbniki, kwasy organiczne, cukry, sole mineralne. Liście rośliny zawierają arbutynę i metyloarbutyna jest to związek o silnym działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Brusznica działa moczopędnie, bakteriobójczo rozkurczowo, przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie, żółciopędnie i przeciwkrwotoczne i oczywiście wzmaga również łaknienie.

Z tej rośliny możemy przygotować wywar. Zalecane jest picie wywaru kilka razy dziennie po pół szklanki.

Przygotowanie jest proste wystarczy szklankę dojrzałych czerwonych owoców brusznicy zalać wrzątkiem i dodać łyżeczkę cukru. Gotować wolno na małym ogniu, tak długo aby rozgotować owoce. Przecedzić przez przez sitko i napój jest gotowy.

 

Czernica

Ta czarna borówka jest rośliną krzewiasta posiadającą czerwono-zielone pojedyncze kwiaty. Kwitnie od kwietnia do czerwca. Roślina ta zawiera kwasy organiczne, cukry, pektyny, witaminę C i B oraz garbniki. Działa regulująco na trawienie oraz antybakteryjnie.

Przygotowanie napoju: Dwie łyżki liści zalać dwiema szklankami wrzącej wody i odstawić na 30 minut. Przecedzić przez sitko. Pić 4 razy dziennie po 3 łyżki stołowe. 

 

Ruta

Jest to krzew o nagiej, szaro-zielonej łodyżce i  zielono-żółtych kwiatach. Kiedy stosujemy preparaty z ruty większych dawkach musimy jednak uważać na ekspozycję słoneczną, gdyż jej stosowanie może fotouczulać. Zioło to zawiera rutynę, gorycz, garbniki oraz olejek eteryczny. Ma działanie rozkurczowe, wzmacnia wzrok oraz przemianę materii. Nie należy stosować tej rośliny w czasie ciąży.

Aby przygotować napar wystarczy łyżkę ziela ruty zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć oczywiście tak jak zwykle pod przykryciem, około 10 minut. Następnie przecedzić przez sitko i pić 1/4 szklanki 3 razy dziennie.

Angelika Ziętek
Angelika Ziętek

Nazywam się Angelika. Jestem absolwentką Górnośląskiej Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości. Moją pasją jest psychologia oraz poznawanie zdrowszych, naturalnych kosmetyków i środków czystości oraz tworzenie ich samemu. Swój wolny czas uwielbiamy spędzać na świeżym powietrzu, w domku nieopodal Wadowic, z dala od miejskiego zgiełku, który niestety towarzyszy nam na co dzień. Ponad dwa lata temu po przeczytaniu pewnego artykułu i przeanalizowaniu składów kilku detergentów i kosmetyków postanowiłam wyrzucić chemię z mojego domu i nie truć więcej przede wszystkim mojego dziecka. Stwierdziłam, że środki czystości będę robić sama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE