Pozbądź się toksyn!

W naszym organizmie mogą gromadzić się toksyny, które spowalniają metabolizm, utrudniają pracę organizmu oraz pogarszają stan naszej cery. Do oczyszczania organizmu niezbędne są płyny, dlatego tak istotne jest regularne picie wody, do której można dodać także sok z aloesu. Kolejnym skutecznym sposobem jest włączenie do swojej kuchni soku z brzozy i syropu lub naparu z mniszka lekarskiego.

 

Sok z brzozy

Sok z brzozy nazywany też oskołą w smaku przypomina lekko słodką wodę i nie ma zapachu. Ma wiele cennych wartości odżywczych, uodparnia organizm na infekcje, oczyszcza z toksyn oraz dodaje energii. Sok z brzozy usprawnia metabolizm, a także pozwala pozbyć się zalegających toksyn z nerek i dróg moczowych. Dobrze nawadnia organizm. Sok z brzozy najlepiej zbierać wczesną wiosną, soki płyną szybciej pod wpływem ciepła. Zbiory kończymy kiedy sok zaczyna ciemnieć, a na drzewie pojawiają się liście. Najlepiej pić świeży sok, który należy przechowywać  w lodówce nie dłużej niż kilka dni.

 

 

Tonik i płukanka

Świeży sok nadaje się także na tonik do twarzy, ponieważ stosowany regularnie poprawia elastyczność i nawilżenie skóry, a do tego ma działanie oczyszczające.

Sok z dodatkiem niewielkiej ilości octu sprawdzi się jako płukanka do włosów, odświeży je i odżywi.

 

Kuracja oczyszczająca

Kuracja oczyszczająca sokiem z brzozy polega na tym, że przez 2-3 tygodnie pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki soku. W tym czasie najlepiej zrezygnować z alkoholu, czarnej herbaty, kawy i czekolady.

 

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski bardziej znany pod nazwą mlecz jest bogaty w witaminy i minerały. Syrop z mniszka lekarskiego pomaga na kaszel, chrypkę, stany zapalne jamy ustnej i infekcje dróg oddechowych, poprawia trawienie, łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej, łagodzi stany zapalne skóry, pomaga w leczeniu miażdżycy, oczyszcza organizm z toksyn.

 

 

Syrop z mniszka lekarskiego

 

Składniki:

  • 1 l kwiatów mniszka lekarskiego
  • 2 cytryny
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru

 

Przygotowanie:

Kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie garnek odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie doby odcedzamy i dodajemy do niego sok z cytryn i cukier. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 2 godziny do uzyskania konsystencji płynnego miodu. Syrop przelewamy do słoiczków, można go spożywać przez kilka miesięcy, po tym czasie mija jego termin przydatności. Najlepiej pić 2-3 łyżki dziennie, można je dodawać do herbaty.

 

Napar z kwiatów mniszka

Ze względu na zawartość insuliny poleca się go szczególnie cukrzykom.

2 łyżki ususzonych kwiatów zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki naparu.

Marta Nowak
Marta Nowak

Doktorantka na Wydziale Filologii Polskiej i Klasycznej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza. Pilnie śledzi wszystkie zmiany zachodzące w sferze literatury i kultury. Szczególnie zafascynowana fantastyką oraz nowymi mediami, a od 2013 roku współpracuje z portalem Game Exe. Jej pasją jest także literatura dla dzieci oraz przekład. Uważnie śledzi rozwój polskiej kultury.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE