Właściwości mniszka i przepis na syrop

mniszek

Mniszek lekarski jest rośliną znaną chyba wszystkim, w naszym kraju jest bardzo pospolity. Mimo to jest rośliną o wielu bardzo cennych właściwościach. Surowcem leczniczym są kwiaty, korzenie oraz liście. Roślina posiada wiele wartościowych substancji. Są to m.in.: witaminy A, B, C, D, garbniki, flawoonidy, potas, krzem, żelazo, a także cenne związki triterpenowe, które z kolei mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe.

 

Mniszek lekarski jest szczególnie zalecany osobom, które mają problemy z trawieniem, gdyż działa on dobroczynnie regulując proces trawienia. Pobudza on wytwarzanie żółci przez wątrobę, a także soku żołądkowego.

Kolejnym schorzeniem, na które dobrze wpłynie stosowanie mniszka lekarskiego są infekcje dróg moczowych. Ma on bowiem działanie moczopędne, odtruwające i oczyszczające. Pomocny jest również przy schorzeniach nerek, kamicy moczowej, a także chorobach pęcherza.

Roślina ta doskonale wzmacnia układ odpornościowy. Zaleca się stosowanie syropu z mniszka lekarskiego podczas osłabienia organizmu oraz przy wzmożonej podatności na infekcje.

Medycyna naturalna zaleca spożywanie mniszka lekarskiego przy cukrzycy, gdyż zawiera on inulinę, która wspomaga regulację gospodarki węglowodanowej organizmu.  Zmniejsza indeks glikemiczny spożytych przez nas pokarmów.

Roślinę tą można stosować również zewnętrznie – na skórę. Przyspiesza on proces gojenia się ran, w tym celu należy stosować okłady ze świeżych liści lub smarować dane miejsce sokiem, który jest wydzielany przez liście.

Z mniszka lekarskiego można przygotować syrop, miód, odwar, toniki (np. do cery trądzikowej).

 

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego:

  • 1 litr kwiatów mniszka
  • 3 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Zanim zabierzesz się za robienie syropu, pamiętaj, aby kwiaty były dobrze oczyszczone. Kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Garnek odstawiamy w chłodne, przewiewne miejsce na 24 godziny.
Następnego dnia odcedzamy otrzymany wywar. Wyciskamy sok z trzech cytryn i dodajemy go od odcedzonego wywaru. Mieszamy, następnie dodajemy cukier. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około dwie godziny. Po tym czasie syrop powinien mieć konsystencję lejącego miodu. Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek.

Angelika Ziętek
Angelika Ziętek

Nazywam się Angelika. Jestem absolwentką Górnośląskiej Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości. Moją pasją jest psychologia oraz poznawanie zdrowszych, naturalnych kosmetyków i środków czystości oraz tworzenie ich samemu. Swój wolny czas uwielbiamy spędzać na świeżym powietrzu, w domku nieopodal Wadowic, z dala od miejskiego zgiełku, który niestety towarzyszy nam na co dzień. Ponad dwa lata temu po przeczytaniu pewnego artykułu i przeanalizowaniu składów kilku detergentów i kosmetyków postanowiłam wyrzucić chemię z mojego domu i nie truć więcej przede wszystkim mojego dziecka. Stwierdziłam, że środki czystości będę robić sama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE