Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Pyszne ciasto marchewkowe: bezglutenowe, bez cukru, bez tłuszczu i bez mleka. Zdrowy zamiennik tuczących ciast na domowe przyjęcie.

 

Składniki:

  • 150g mąki ryżowej
  • 50g mąki kokosowej
  • 3 duże marchewki
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka ryżowego
  • 3 łyżki ksylitolu

 

krem:

  • mleko kokosowe schłodzone
  • łyżka płynnego miodu
  • gorzka czekolada

 

Przygotowanie:

Mąki mieszamy, marchew trzemy na drobnych oczkach i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy żółtka i mleko ryżowe,  całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Pieczemy ok. 35 minut w 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 2 blaty. Schłodzone mleko kokosowe miksujemy z miodem, tak przygotowanym kremem smarujemy blaty ciasta. Gorzką czekoladę roztapiamy i polewamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.

Aleksandra Roguszewska
Aleksandra Roguszewska

Jestem dietetykiem z zawodu i przede wszystkim z pasji i zamiłowania do zdrowego odżywiania. Gotowania i tworzenie nowych przepisów daje mi wiele radości i dzięki temu dbam o zdrowie własne i mojej rodziny. Zarażam uśmiechem i zachęcam wszystkich do zdrowego życia. Mój blog ZIELONA KUCHNIA ZDROWIA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE