Zupa szparagowa z ryżem

Szparagi są warzywem o tzw. wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że przy niewielkiej ilości energii (ok. 20 kcal/100 g) dostarczają wielu składników odżywczych i to w niemałych ilościach. Zawierają one witaminy z grupy B, a także C, K, kwas foliowy, beta-karoten oraz sole potasowe, wapń, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Polecane osobom z nadciśnieniem, gdyż zawierają mało sodu. Mają także działanie bakteriobójcze, a regularne ich spożywanie obniża ryzyko występowania takich nowotworów jak: rak jelita grubego, odbytu i piersi. Wpływają pobudzająco na nerki i regulująco na układ trawienny. Zwiększają krzepliwość krwi, zapobiegają pękaniu i wzmacniają drobne naczynia krwionośne. Ponadto odtruwają, chronią i naprawiają mięśnie, zmniejszają ryzyko obrzęków, podnoszą odporność, pomagają zmniejszyć tłuszczową masę ciała. Jednakże osoby ze stwierdzoną dną moczanową i kamicą moczanową oraz z uszkodzeniami stawów powinny wystrzegać się jedzenia szparagów, ze względu na wysoką zawartość puryn.

Niestety sezon na szparagi trwa bardzo krótko, a jego szczyt przypada na maj.

 

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów (najlepiej białych)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek jasnej części pora (kilka centymetrów)
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki ryżu basmati lub błyskawicznych płatków ryżowych
  • 1 łyżeczka niskoprocentowej śmietanki (ewentulanie jogurt naturalny)
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • sól

 

Przygotowanie:

Zagotuj ok. 1 l wody. Marchewkę obierz i pokrój np. w plasterki. Podobnie z selerem naciowym i porem. Wrzuć do wrzątku, posól i gotuj 5 minut. Szparagi obierz nożem do ziemniaków. Umyj i pokrój następująco: górną część odetnij na wysokości 1/4 i odłóż na później. Jest najdelikatniejsza i wymaga znacznie krótszego gotowania. Resztę pokrój na kawałki o długości 2-3 cm. Wrzuć do zupy i gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie dorzuć pozostałe czubki szparagów i gotuj ok. 8 minut. W oddzielnym rondelki rozgrzej masło i wrzuć ryż (lub płatki ryżowe) i mieszając smaż 2 minuty. Następnie dolej wodę trochę ponad poziom ryżu/płatków. Gotuj: płatki 3 minuty, ryż ok. 12-14 minut. Jeśli potrzeba dolewaj po trochu wody, ale tylko tyle, aby ryż go wchłaniał razem z masłem, na którym był smażony. Po ugotowaniu ryż dodaj do zupy. Zdejmij z gazu i dodaj śmietanę (lub jogurt naturalny) oraz koper.

 

Uwaga! Aby obniżyć kaloryczność zupy (choć i tak jest niewielka) zamiast śmietany można użyć jogurt naturalny, a ryż bez smażenia dodać bezpośrednio do zupy. Ale musicie wiedzieć, że podsmażany ryż daje właśnie ten niesamowity, specyficzny smak. Poza tym odrobina tłuszczu jest niezbędna do lepszego wchłaniania się witamin.

Anna Małek
Anna Małek

Blogerka kulinarna z zamiłowania, biegaczka z przypadku. Swoje życie dzieli na połowy: przed i po diagnozie nowotworu. Na co dzień pracuje zawodowo, a po godzinach prowadzi blog Kuchnia Biegacza. Współpracowała także z Fundacją OnkoCafe – Razem Lepiej, gdzie prowadziła warsztaty ze zdrowego odżywiania w chorobie onkologicznej oraz koordynowała projekty sportowe. Kiedy dowiedziała się, że jest chora na raka, zaczęła żyć aktywnie, aby nie stracić ani chwili. Swoim doświadczeniem, wiedzą kulinarną i pasjami dzieli się z otoczeniem. Uwielbia gotować, a posiłki komponuje pod kątem biegania i działania antynowotworowego. Biega, by udowodnić, że rak to nie wyrok, ale impuls do działania.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE