10 zdrowych produktów, które zawsze trzeba mieć w kuchni

Wiele osób zastanawia się, które produkty, zawsze powinno się mieć w kuchni? Które są najważniejsze w chwili spadku formy? Przedstawiam 10 zdrowych produktów, których nie powinno zabraknąć w kuchni i z których można stworzyć wiele wymyślnych dań.

 

Jajka

U mnie obowiązkowym produktem numer 1, którego nigdy nie może zabraknąć są jajka. Są idealne na I, II śniadanie oraz kolację. Przede wszystkim są źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera niezbędne aminokwasy do prawidłowego funkcjonowania. Jajka pełnią w kuchni znaczącą rolę, można je serwować na wiele sposobów.

 

Jogurt naturalny

Idealny na przekąskę. Jeśli dodamy do niego owoce i zmiksujemy otrzymamy koktajl, który nas nasyci i dostarczy wiele cennych składników odżywczych. Jego spożywanie zapobiega rozwojowi mikroflory chorobotwórczej w jelitach. Można go jeść na wiele sposobów. Z powodzeniem zastąpi śmietanę i majonez. Jogurt naturalny pasuje do zup, sosów, ryżu, sałatek, koktajli. Świetnie łączy się z twarogiem.

 

Twaróg chudy

Kolejnym niezbędnym produktem jest ser biały chudy. Twaróg jest zalecany w większości diet odchudzających, szybko zapewnia uczucie sytości dostarczając przy tym niezbędne składniki energetyczne. Jest to produkt niskokaloryczny, zawiera niewielkie ilości tłuszczu, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka.  

 

Oliwa z oliwek

Jest tłuszczem zdrowym i uniwersalnym. Oliwa w kuchni jest używana na wiele sposobów m.in. do smażenia, jako marynata wielu potraw, czy używana jako sos do sałatek. Najwyższej jakości jest oliwa extra vergine. Oliwa jest bogata w przeciwutleniacze, składniki odżywcze, witaminy.

 

Woda

Nigdy nie może jej zabraknąć w domu. Woda ma zbawienny wpływ na nasz organizm m.in. poprawia trawienie, pobudza metabolizm, wypłukuje toksyny z organizmu, dotlenia organizm, poprawia wydolność organizmu, poprawia wzrok, pamięć i koncentrację, redukuje cellulit, pomaga w rzeźbieniu mięśni i ma wiele innych cech, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Szczególnie polecane jest wypicie rano na czczo szklankę wody z cytryną.

 

Cytryna

Zastąpi dressing do sałatki, podkreśli smak potrawy, jest idealnym uzupełnieniem walorów smakowych ryb. Dodając cytrynę do szklanki wody oczyścimy organizm z toksyn.

 

Płatki owsiane

To produkt bardzo zdrowy i pożywny. W płatkach znajduje się dużo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, żelaza, wapnia, cynku, witaminy E. Najpopularniejsze są płatki owsiane górskie. Z płatków można zrobić owsiankę, użyć jako panierka do mięs, płatki są świetnym dodatkiem do omletów, sałatek, ciast czy też zup.

 

Orzechy

Są idealną przekąską. Oczywiście mowa o surowych orzechach. Zawierają mnóstwo protein i zdrowych tłuszczów, które powodują, że dłużej jesteśmy nasyceni i mają pozytywny wpływ na jędrność naszej skóry. Należy jednak pamiętać, żeby były to orzechy w wersji „surowej”. Trzeba się wystrzegać orzechów smażonych, prażonych czy solonych.

rozsypane orzechyKomosa ryżowa

Jest produktem bezglutenowym. Zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, zawiera bardzo dużo wapnia, błonnika, witamin i minerałów. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, jest idealną bazą do wszystkiego. Można wykorzystać ją do każdej wymyślonej potrawy.

 

Bakalie

Rodzynki czyli suszone winogrona, posiadają liczne właściwości lecznicze i wartości odżywcze, przez co są jednymi z najzdrowszych przekąsek. Zawierają błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas foliowy. Bakalie polecane są osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Bakalie są idealną przekąską, można je wykorzystać do wielu potraw, powodują uczucie sytości są smaczne, są też dobrym „zastępcą” słodyczy.

Patrycja Pawłowska
Patrycja Pawłowska

Jestem studentką dietetyki. Prowadzę bloga o zdrowym odżywianiu, odchudzaniu, treningach i motywacji. Zapraszam do zapoznania się z moim blogiem i poszerzeniem wiedzy odnośnie zdrowego stylu życia: schudnijsama.pl Dietetyką zaczęłam się interesować, kiedy udało mi się schudnąć 17 kg. Na moim blogu opisałam swoją historię odchudzania, znajdziecie również wskazówki, jak można zmienić swoje nawyki żywieniowe, jak zacząć trenować i zdrowo się odchudzać. Mam liczne certyfikaty z uczestnictwa w konferencjach i skończonych kursach związanych z dietetyką, zdrowym odżywianiem.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE