Produkty, które podniosą twoją odporność

łyżka z miodem

W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o wzmocnienie odporności. Można zrobić to w sposób naturalny, niekoniecznie decydując się na łykanie suplementów. Wystarczy wprowadzić do diety szereg produktów, bogatych w określone witaminy i minerały.




 

Miód – zdrowy i pyszny!

Nikogo nie zaskoczy, że wśród produktów wzmacniających odporność pierwszy na liście pojawił się miód. Jego działanie w czasie przeziębienia i grypy jest nieocenione, jednak warto pamiętać także o zastosowaniu prewencyjnym. Naukowcy twierdzą, że jedna łyżeczka miodu na co dzień stanowi swoistą naturalną szczepionkę. Aby nie pozbawić miodu cudownego działania nie wolno go jednak rozpuszczać we wrzątku. Różne rodzaje miodu cechują się odmiennym działaniem dodatkowym, na przykład miód lipowy pomaga na kaszel i gorączkę, a miód wrzosowy korzystnie działa na układ moczowy.

 

Czarny bez

Sok z czarnego bzu to obowiązkowy element naturalnej, domowej apteczki. Jego regularne spożywanie podnosi odporność, a w początkowym stadium choroby przyspiesza działanie. Czarny bez ma silne działanie napotne, obniża gorączkę, zwalcza stany zapalne.

 

Kapusta jako źródło witaminy C

Niedocenianym warzywem pod względem wartości odżywczych jest kapusta. Mało kto wie, że zawiera ona bardzo dużo witaminy C – więcej niż chętnie spożywana cytryna. Ponadto kapusta dostarcza do organizmu witamin z grupy B, witaminę A, K i E, a także wapń, magnez, potas, żelazo i kwas foliowy.

kapustyCzosnek

Czosnek bywa niekiedy nazywany naturalnym antybiotykiem. I rzeczywiście, jego działanie w przebiegu przeziębienia i grypy potrafi być zbawienne. Warto wykorzystywać jednak także inne działanie czosnku, to jest korzystny wpływ na układ odpornościowy. Czosnek wzmacnia leukocyty, odpowiedzialne za obronę organizmu przed zagrażającymi mu infekcjami. Nie każdy jednak toleruje smak świeżego czosnku – a właśnie w takiej postaci jego działanie jest najmocniejsze. W takiej sytuacji warto wypróbować suplementy bazujące na tym warzywie.

 

Migdały

Zazwyczaj lubianym przed wszystkich zdrowym produktem są natomiast migdały. Mają one pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają samopoczucie, obniżają poziom stresu. Zawierają witaminy B2 i E, wzmacniające system immunologiczny. Należy jedynie uważać na ilość spożywanych migdałów, gdyż są one kaloryczne.

rozsypane migdałyCytrusy

Powszechnie znane są korzystne właściwości cytrusów. Jednak to nie cytryna zawiera najwięcej witaminy C. Pod tym względem przewyższa ją grejpfrut. Osobom nie przepadającym za gorzkawym smakiem tego owocu polecane są pomarańcze oraz mandarynki.

Poprawa odporności organizmu nie musi wiązać się z kupowaniem drogich i nie zawsze dobrze przyswajalnych suplementów. Duże znaczenie ma nasza dieta. Wprowadzając do jadłospisu produkty bogate w witaminy i minerały można znacznie poprawić odporność organizmu, a także uzyskać szereg innych korzyści, jakie niesie ze sobą spożywanie owoców, warzyw, orzechów i innych naturalnych produktów.

Róża Paszkowska
Róża Paszkowska

Dziennikarka, wspinaczka, podróżniczka, instruktorka wspinaczki sportowej (Szkoła Wspinania Climb Up). Absolwentka Archeologii na Uniwersytecie Warszawskim. Każdą wolną chwilę poświęca na rozwój swoich pasji, doskonalenie umiejętności i zarażanie innych zamiłowaniem do aktywnego trybu życia. Miłośniczka sztuki i rękodzieła, sama niekiedy również sięga po igłę i nitkę, czego efekty zobaczyć można w butiku Pakamera Włóczykija.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE