Szkodliwe pestycydy w warzywach i owocach – ile jest w tym prawdy?

warzywa w koszyku

Na temat zanieczyszczeń warzyw i owoców pestycydami mówi i pisze się ostatnio sporo. Wiele osób wręcz odradza konsumpcji ,,sklepowych” owoców jak i warzyw ze względu na obecność wyżej wspomianych substancji. Doczekaliśmy się nawet specjalnej listy najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Specjaliści zajmujący się promocją zdrowia twierdzą, że mogą one nam zaszkodzić, dlatego ostrzegają nas przed ich zakupem. Okazuje się bowiem, że tego typu teorie wykorzystywane są głównie do wzbudzania sensacji, a obawy przed spożyciem ,,sklepowych” warzyw i owoców są mocno przesadzone.

 

Pestycydy są wśród nas

Jak wiadomo pestycydy w dzisiejszych czasach są wszechobecne. Można je znaleźć m.in w wodzie, glebie, powietrzu jak i w produktach żywnościowych. Innymi słowy, nie jesteśmy w stanie uniknąć kontaktu z tymi substancjami. Jakkolwiek kontrowersyjne nie wydawałoby się to stwierdzenie, uznać je należy za fakt. Czy to jednak oznacza, że powinniśmy unikać żywności w której obecne są pestycydy? Odpowiedź brzmi – nie. Ilości pestycydów w warzywach i owocach są tak niewielkie, że nie niosą za sobą zagrożenia dla zdrowia. Nie bez powodu mówi się, że to dawka czyni truciznę. Pamiętajmy, że dana substancja może być szkodliwa dla naszego organizmu tylko wtedy gdy jest przyjmowana w nadmiarze, w bardzo dużych ilościach. Warto zaznaczyć, że przekroczenie dopuszczalnych norm pestycyódów w żywieniu jest zabronione przez prawo. Po uważnej i skrupulatnej analizie wyników badań okazuje się, że rzadko kiedy notuje się przekroczenie dopuszczalnych poziomów tych substancji w jedzeniu.

 

Dowody naukowe

Ciekawych wniosków w tej kwestii dostarczają wyniki badania przeprowadzonego przez Polskich naukowców (Szpyrka E i wsp.) Autorzy aby udowodnić nam, że ilość pestycydów w żywności mieści się w dopuszczalnych granicach, postanowili zbadać pod kątem właśnie obecności tych substancji aż 317 krajowych warzyw i owoców znajdujących się w naszych sklepach. Wyniki eksperymentu w świetle obiegowych teorii mogą wydawać się co najmniej, intrygujące. Okazało się, że spośród 317 próbek, tylko 2 z nich miały podwyższone stężenie pestycydów (ponad oficjalnie dopuszczalne normy). Do podobnych wniosków doszli szwajcarscy badacze (Ortelli D i wsp.) którzy zdecydowali się przeanalizować obecność pestycydów w cytrusach. Przyjęło się uważać, że cytrusy są przesiąknięte chemią. Mówi się, że jest to jedna z grup produktów najbardziej skażonych pestycydami. Okazuje się jednak, że nie jest to do końca prawda. W projekcie przebadanych zostało 240 próbek, z czego w 3 wykryto przekroczenie dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów. Warto jednak zaznaczyć, że badań, których wyniki skłaniają do podobnych wniosków jest oczywiśćie więcej. Przytoczyłem bowiem bez wątpienia jedne z ciekawszych.

 

Podsumowanie

Okazuje się, że zarówno warzywa jak i owoce zawierają małe ilości pestycydów, które mieszczą się w granicach ściśle określonych norm europejskich. Zdarzają się jednak sytuacje, w których dany pokarm przekracza dopuszczalny poziom pozostałości pestycydów bowiem jest to rzadkość. Trzeba również nadmienić, że bez omawianych środków bakteriobójczych (pestycydów) nie mielibyśmy tak łatwego dostępu do warzyw i owoców jak mamy teraz, poza tym mało kogo byłoby na nie stać, gdyż ich ceny byłyby niesłychanie wysokie. Oczywiście pestycydy nie są pożądanym składnikiem dla naszego zdrowia bowiem korzyści wynikające z regularnej konsumpcji warzyw, a także owoców są znacznie większe niż ryzyko związane z obecnością pozostałości pestycydów, które mimo wszystko pozostaje na niskim poziomie.

 

Spis piśmiennictwa:
1.Pesticide residues in fruit and vegetable crops from the central and eastern region of Poland. Szpyrka E, Kurdziel A, Rupar J, Słowik-Borowiec MCorvi C.

2. Pesticide residues survey in citrus fruits. Ortelli D, Edder P, Corvi C.

Marcin Grzelak
Marcin Grzelak

Autor licznych artykułów o tematyce zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Certyfikowany dietetyk, specjalista ds. żywienia oraz doradca żywieniowy na forum SFD. Promuje przede wszystkim zdroworozsądkowe podejście do diety, a tym samym opieram swoje poglądy na podstawowej wiedzy akademickiej, a także rzetelnej literaturze fachowej. Dietetyka jest nauką medyczną, która permanentnie się zmienia, dlatego preferuje bezustanne edukowanie się w tej dziedzinie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE