Świąteczne wypieki czyli sernik królewski w wersji tradycyjnej i fit

Wszyscy uwielbiamy sernik. Moim ulubionym jest królewski, ale nie sklepowy tylko domowy. Ciasto zrobione w domu smakuje o wiele lepiej, wiemy z jakich składników jest zrobione, a do tego jest znacznie tańsze. Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na moje ulubione ciasto w wersji standardowej i w wersji fit z myślą o osobach, które akurat są na diecie.
Pierwszy przepis należy do mojej babci, to od niej nauczyłam się robić to pyszne ciasto.

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 kostki margaryny
  • budyń śmietankowy lub waniliowy

 

Ciasto:

Wszystkie składniki razem wyrobić, uformować kulkę. Włożyć do lodówki na 2 godziny dla lepszego smaku.

 

Masa serowa:

Ubić piankę z białek.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę. Stopniowo dodawać ser.
Na samym końcu dodajemy ubitą wcześniej pianę i budyń.

Ciasto po wyciągnięciu z lodówki podzielić na dwie części.
Jedną częścią wyłożyć blachę i wlać ser. Drugą połowę ciasta można zetrzeć na tarce i posypać nią ser lub podzielić na mniejsze kawałki i położyć tak aby ser był przykryty.
Piec w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180*C.

 

Wersja fit:

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 3/4 mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ksilitolu

Składniki na masę:

  • 350 g twarogu
  • 400 gram twarogu sernikowego
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1/3 szklanki ksylitolu

 

Ciasto:

Masło zetrzeć, dodać mąkę, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia. Na końcu dodać jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Tak jak w przypadku pierwszego przepisu, ciasto na 2 godziny wkładamy do lodówki.

Masa:

Twaróg, budyń oraz stewię miksujemy ze sobą do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy jajko i miksujemy.

Ciasto po wyciągnięciu z lodówki podzielić na dwie części.
Jedną częścią wyłożyć blachę i wlać ser. Drugą połowę ciasta można zetrzeć na tarce i posypać nią ser lub podzielić na mniejsze kawałki i położyć tak aby ser był przykryty.
Piec w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180*C.

Mam nadzieję, że każdy z Was wybierze wersję dla siebie i że będzie Wam smakowało.

Angelika Ziętek
Angelika Ziętek

Nazywam się Angelika. Jestem absolwentką Górnośląskiej Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości. Moją pasją jest psychologia oraz poznawanie zdrowszych, naturalnych kosmetyków i środków czystości oraz tworzenie ich samemu. Swój wolny czas uwielbiamy spędzać na świeżym powietrzu, w domku nieopodal Wadowic, z dala od miejskiego zgiełku, który niestety towarzyszy nam na co dzień. Ponad dwa lata temu po przeczytaniu pewnego artykułu i przeanalizowaniu składów kilku detergentów i kosmetyków postanowiłam wyrzucić chemię z mojego domu i nie truć więcej przede wszystkim mojego dziecka. Stwierdziłam, że środki czystości będę robić sama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE