19 zasad, które powinno się poznać, zanim uda się na grzyby

Sezon na zbieranie grzybów w pełni. Przed grzybobraniem warto zapoznać się z poniższymi radami:




1. Zbieraj tylko grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne.

2. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, możesz udać się do grzyboznawcy Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w twojej okolicy.

3. Wybieraj grzyby wyrośnięte, wygląd młodych, nieodpowiednio wykształconych może być mylący.

4. Nie zbieraj grzybów blaszkowych, choć zasada, że wszystkie grzyby blaszkowe są niejadalne, a rurkowe jadalne nie sprawdza się w 100%.

5. Omijaj grzyby pokryte pleśnią, nadgryzione, nasączone wodą.

6. Grzyby nadgryzione przez zwierzęta niekoniecznie są jadalne.

7. Nie wszystkie grzyby trujące mają gorzki smak.

8. Kilkakrotne obgotowanie nie chroni przed trującymi składnikami grzyba.

9. Mitem jest, że przy zatruciu grzybami powinno spożywać się mleko.

10. Grzyby są ciężkostrawne, nie zjadaj ich w zbyt dużej ilości. Ten przysmak nie powinien być serwowany dzieciom poniżej 7 roku życia i chorym.

11. Nie popijaj grzybów alkoholem.

12. Jeśli wystąpią niepokojące objawy po spożyciu grzybów, nie czekaj, zgłoś się do lekarza.

13. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia sprowokuj wymioty oraz zabezpiecz je i resztki potrawy w celu ułatwienia diagnozy.

14. Nieprawidłowo przechowywane grzyby mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

15. Grzyby przechowuj w suchym, przewiewnym miejscu, aby nie spleśniały.

16. Potrawy z grzybów spożywaj tego samego dnia, nawet jeśli przechowujesz je w lodówce, po 24 godzinach zrezygnuj z ich zjedzenia.

17. Nie zbieraj grzybów do foliowych torebek ani plastikowych wiaderek, używaj pojemników przepuszczających powietrze (np. koszyków).

18. Nie niszcz grzybni, przykryj ją ziemią, wyrośnie z niej kolejny grzyb, delikatnie wykręcaj grzyby, nie wycinaj ich, pozostawiając resztkę trzonka w ziemi.

19. Nie niszcz grzybów trujących, mogą stanowić pokarm dla zwierząt.

Paulina Dziardziel
Paulina Dziardziel

Absolwentka dietetyki chcąca się rozwijać szczególnie w kierunku dietetyki klinicznej. Interesuje się psychologią, którą uważa za ważny element w swojej przyszłej pracy. Na co dzień próbuje zarażać pasją do zdrowego odżywiania. W wolnych chwilach przemierza miasto rowerem.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE