Maliny przez cały rok

Pomimo że maliny kojarzone są z latem, a smak i zapach świeżych owoców jest niezastąpiony, okazuje się, iż mamy możliwość korzystania z ich walorów odżywczych bez względu na porę roku. Spożywanie ich przez 360 dni umożliwia: mrożenie, suszenie czy wykonywanie przetworów owocowych. Wielu z nas zapomina, że nie tylko owoce, ale również liście czy pestki malin są niezastąpionym źródłem składników wpływających korzystnie na organizm. Odnajdziemy w nich witaminy i składniki mineralne, a także substancje o właściwościach przeciwutleniających.




Nie tylko świeże owoce

Suszone maliny mają właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Z liście sporządza się moczo- i żółciopędne herbatki. Olej z pestek malin jest źródłem NNKT, wielu witamin i  antyoksydantów. Składniki opisywanych owoców znajdziemy również w lekarstwach, m.in. na schorzenia reumatyczne, przeziębienie i w syropach dla dzieci.

Co znajdziemy w malinach?

Maliny dostarczają witamin A, C, E, B1, B2, B3, PP. Charakteryzują się bogactwem składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, manganu i miedzi. Są również źródłem błonnika, substancji śluzowych i pektyn wspomagających pracę układu pokarmowego, a  także przeciwwirusowego kwasu elongowego stosowanego w prewencji nowotworów wątroby i płuc. Związki fenolowe zmniejszają ryzyko zachorowania na niedokrwienną chorobę serca oraz wystąpienia miażdżycy. Polifenole zalecane są w prewencji wrzodów żołądka i dwunastnicy. Ponadto zawierają lecytyne, wykazującą działanie ochronne przed zawałem. Bardzo istotnym składnikiem omawianych owoców są przeciwutleniacze, do których należą m.in.: polifenole, witaminy A i C, tokoferole i  karotenoidy, kwasy organiczne, wapń oraz selen.

Warto sięgać po maliny nie tylko w sezonie ich zbiorów, kiedy możemy wykorzystywać je jako składnik sorbetów, koktajli, dodatek do ciast czy owsianek albo jako przekąskę. W  sezonie jesienno-zimowym suszone owoce i liście są idealne do walki z przeziębieniem.

źródło: Baranowska A., Radwańska K., Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.) Probl Hig Epidemiol 2015

Paulina Dziardziel
Paulina Dziardziel

Absolwentka dietetyki chcąca się rozwijać szczególnie w kierunku dietetyki klinicznej. Interesuje się psychologią, którą uważa za ważny element w swojej przyszłej pracy. Na co dzień próbuje zarażać pasją do zdrowego odżywiania. W wolnych chwilach przemierza miasto rowerem.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE