Mieszanki mleczne w żywieniu dzieci

Niezaprzeczalnie najlepszym sposobem żywienia niemowląt jest karmienie naturalne – mlekiem matki. Istnieją jednak sytuacje, w których nie jest to możliwe, wiążę się to z koniecznością wprowadzenia mieszanek sztucznych. Podstawowymi wskazaniami do ich stosowania są: specjalne wymagania żywieniowe dziecka lub zły stan zdrowia matki, skutkujący niewystarczającą ilością produkowanego pokarmu lub jego złą jakością.

 




 

Preparaty do żywienia niemowląt i małych dzieci

Ze względu na skład mieszanek wyróżnia się preparaty na bazie:

  • mleka krowiego,
  • hydrolizatów kazeiny,
  • izolatu białek sojowych.

 

Mleko początkowe, mleko następne oraz mleko typu „Junior” zostały opracowane na bazie białek mleka krowiego. Mleko początkowe kierowane jest dla dzieci między 1-6 miesiącem życia, jednak może być stosowane również do 12 miesiąca życia, mleko następne stosowane jest natomiast w żywieniu dzieci między 7-12 miesiącem lub może być stosowane również po 12 miesiącu życia. Szczególnym rodzajem mlek następnych są mieszanki mleczne, które charakteryzują się dodatkiem, np. skrobiowym w celu przygotowania dziecka do zwyczajowej diety. Mleko typu „Junior” zostało opracowane dla dzieci po ukończeniu 12 miesiąca, jednak ich stosowanie nie jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka.

Preparaty na bazie hydrolizatów mleka krowiego dzieli się na te o nieznacznym oraz znacznym stopniu hydrolizy oraz na mieszanki elementarne. Dla dzieci, u których istnieje ryzyko pojawienia się alergii na kazeinę wdraża się mieszanki mleczne o nieznacznym stopniu hydrolizy, natomiast do diety dzieci z alergią pokarmową, w tym na białka mleka krowiego stosuje się odpowiednio mleka o znacznym stopniu hydrolizy, bądź mieszanki elementarne w przypadku silnych reakcji alergicznych.

Preparaty na bazie izolatu białka sojowego mogą być wykorzystywane wyłącznie w przypadku dzieci powyżej 6 miesiąca życia, u których wykryto alergię pokarmową, w tym również alergię na białka mleka.

 

Odmiany mieszanek mlecznych

Istnieje wiele odmian mieszanek mlecznych w zależności od specjalnych wymagań żywieniowych dzieci. Największą popularnością cieszą się preparaty przeciwrefluksowe, preparaty z dodatkami: długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczów MCT oraz pre- i probiotyków, a także preparaty nisko- lub bezlaktozowe.

  • Preparaty przeciwrefluksowe charakteryzują się dodatkiem mączki chleba świętojańskiego bądź skrobi oraz mają na celu zapobieganie ulewaniom.
  • Preparaty z dodatkiem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych wywierają korzystny wpływ na rozwój neurologiczny dzieci oraz stan skóry i włosów. Najczęściej są one stosowane dla dzieci z niską masą urodzeniową.
  • Preparaty z dodatkiem pre- i probiotyków pomagają w profilaktyce alergii oraz są skuteczne w zwalczaniu problemów ze strony przewodu pokarmowego (w tym biegunek i zaparć).
  • Preparaty nisko- bądź bezlaktozowe stosowane są w przypadku występowania nietolerancji cukru mlecznego.
  • Preparaty z dodatkiem tłuszczów MCT kierowane są dla dzieci z enteropatią, zmniejszoną powierzchnią chłonną jelit lub niewydolnością wątroby.

 

Drogie Mamy! Pamiętajcie jednak, iż mieszanki mleczne, których skład jest maksymalnie upodabniany do mleka kobiecego, są tylko alternatywą dla karmienia naturalnego, które jest „złotym standardem” w żywieniu dzieci w pierwszych miesiącach ich życia.

 

Aleksandra Śniegoska
Aleksandra Śniegoska

Studentka III roku dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Wieczna perfekcjonistka, entuzjastka zdrowego żywienia oraz pasjonatka psychodietetyki. W swojej przyszłej pracy zawodowej chciałaby łączyć dwie dziedziny - dietetykę oraz psychologię. Prywatnie właścicielka szalonej terierki niemieckiej – Maszy, w wolnych chwilach oddająca się dobrej lekturze oraz zgłębiająca praktyczne tajniki dietetyki poprzez wieczne eksperymenty w kuchni.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE