Polska superżywność

Przeciętny człowiek XXI wieku żyje w ciągłym biegu, a co za tym idzie sposób odżywiania dostosowany jest do jego trybu życia. Szybka kanapka w przydrożnej knajpce, kebab na kolacje, bo brak nam czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku? Myślę, że każdy z nas uciekł się do takiej wymówki. Na szczęście ciągle szerząca się moda na zdrowe odżywianie ratuje naszą sytuację! Zauważyliście podczas zakupów paczuszki z napisem SUPERFOOD? Od kilku sezonów w modzie są jagody goji, acai, olej kokosowy czy aloes, ale czy musimy kupować zagraniczne produkty, żeby zyskać żywność o unikalnych właściwościach. Otóż nie! Nasze domowe produkty są równie wartościowe jak te zza oceanu. Zacznijmy od początku, czym jest w ogóle superfoods?

Superfoods

Lecznicza żywność, która ma za zadanie poprawić stan naszego zdrowia. Zapewnia dostęp do wielu niezbędnych witamin i składników mineralnych, a także do białka i kwasów tłuszczowych. Superżywność działa pozytywnie na wiele organów w naszym organizmie m.in. na serce, mózg, płuca czy wątrobę, a także wpływa korzystnie na kondycję skóry, paznokci i włosów. Zaleca się, żeby żywność ta była spożywana w postaci surowej, ponieważ w tej wersji zawiera znacznie więcej składników odżywczych.




Po co nam ta cała superżywność?

W dzisiejszych czasach coraz częściej słyszy się o otyłości, alergiach, miażdżycy czy cukrzycy, wymieniać można by było tak dalej. Chodzimy do lekarzy, poddajemy się operacją, a co jeśli możemy zacząć temu zapobiegać i wybierać produkty, które wnoszą coś do naszego organizmu, a nie tylko zaspokajają go pustymi kaloriami? I właśnie w tym celu zostały rozpowszechnione superfoody.

Polskie lekarstwo

Myślę, że każdemu z nas zdarzyło się usłyszeć od babci, że za jej czasów to stosowało się pokrzywę czy piło kompot z dzikiej róży, żeby zapobiegać infekcją. I jak się okazuje nasze babcie w młodym wieku były bardziej „na czasie” niż nie jeden przeciętny młody człowiek.

Do najpopularniejszych polskich superfoodów możemy zaliczyć:

  • Aronie – ma właściwości przeciwnowotworowe, obniża stężenie cholesterolu we krwi, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Cebule – posiada właściwości antybakteryjne, wykrztuśne i przeciwzapalne. Polecam w szczególności konfiturę z czerwonej cebuli na wszelakie choroby bakteryjne.
  • Czarnuszkę – ma zastosowanie podczas gorączki czy występujących skurczach, gdyż działa rozkurczowo. Posiada również właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe i przeciwgrzybiczne. Z czarnuszki można wyczarować naturalny antybiotyk – połącz z miodem, a uzyskasz cudowny lek na katar i kaszel.
  • Czarny bez – ma działanie moczopędne i ściągające, stosuje się go również jako środek przeciwzapalny. Sok z czarnego bzu zalecany jest przy występowaniu przeziębienia czy kłopotach trawiennych.
  • Czosnek – ma wiele zastosowań, do tych najważniejszych możemy zaliczyć działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne oraz obniżające ciśnienie krwi. Allina (aminokwas zawarty w czosnku) przyczynia się do zmniejszenia stężenia lipidów.
  • Dziką róże – cechuje się bardzo wysoką zawartością witaminy C. Posiada właściwości antyoksydacyjne. Nie należy jednak zapominać, że witamina C bardzo łatwo ulega rozpadowi, dlatego powinniśmy pamiętać o prawidłowym suszeniu i przechowywaniu.
  • Jarmuż – ta niepozorna, zielona roślinka ma ogromną ilość substancji o prozdrowotnych właściwościach, m.in. działa grzybobójczo i bakteriobójczo. Polecam szczególnie modne w ostatnim czasie zielone koktajle na bazie jarmużu.
  • Miód – jest znany jako alternatywa dla cukru, ale jego zastosowanie jest znacznie szersze niż nam się wydaje. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, immunologiczny i czerwonokrwinkowy. Miód ma również zastosowanie w kosmetologii.
  • Mniszek lekarski – bardziej znany jako dmuchawiec. Mała, niepozorna roślinka, której nasiona zdmuchiwało chyba każde dziecko. Wspomaga pracę wątroby, działa żółciopędnie i moczopędnie.
  • Orzech włoski – czas wziąć w ruch dziadka do orzechów, gdyż ten przyjaciel zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i usprawnia pracę mózgu. Nadchodzi ciężki egzamin? Czas na miseczkę orzechów.
  • Siemię lniane – poprawia perystaltykę jelit, a co najlepsze można go wykorzystać jako składnik przy produkcji ciast.
  • Sok z brzozy – możesz znaleźć go na sklepowych półkach lub uzyskać go samodzielnie z brzozy. Jego działanie? Wzmacnia organizm i oczyszcza drogi moczowe, wpływa korzystnie na przemianę materii, dlatego też idealnie nadaje się dla osób dążących do uzyskania wymarzonej sylwetki.

Czas zacząć napełniać nasz organizm tymi smacznymi lekarstwami!

Karolina Szykowna
Karolina Szykowna

Studentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. W wolnych chwilach spędza czas w kuchni, przyrządzając zdrowe zamienniki sklepowych słodkości wraz z przyjaciółmi. Miłośniczka alternatywnego sposobu parzenia kawy, która nie wyobraża sobie poranka bez kubka czarnej kawy. Swoją pasją dzieli się na co dzień z innymi pracując jako baristka. Otwarta na nieznane, nielubiąca nudy.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE