Właściwości prozdrowotne stewii i jej glikozydów

W dobie coraz większej świadomości konsumentów dotyczącej zdrowego stylu życia wielką popularność zdobywają słodziki. Wiadomym jest, iż zbyt duże ilości spożytego cukru są przyczyną wielu problemów zdrowotnych. W związku z tym wciąż poszukiwane są alternatywne substancje o dużej sile słodzącej, które jednocześnie cechują się niską kalorycznością. W produkcji często wykorzystywane są intensywne substancje słodzące, które pozwalają wyeliminować sacharozę z technologicznego procesu wytwarzania artykułów spożywczych. Jednakże nie zapewniają korzystnych wrażeń smakowych, gdyż nadają metaliczny posmak produktom. Dodatkowo stosowanie tych zamienników cukru może negatywnie wpływać na zdrowie konsumentów. Dlatego też istotnym jest znalezienie substytutu sacharozy, który oprócz nadawania smaku słodkiego będzie miał inne prozdrowotne właściwości. W grupie roślin mających pozytywny wpływ na organizm człowieka znajduje się stewia (Stevia rebaudiana Bertoni). Badania kliniczne dowiodły, iż roślina ta wykazuje działanie: przeciwzapalne, hipoglikemiczne, antybiotyczne, przeciwbiegunkowe, przeciwpróchnicze, wspomagające odporność. Ponadto wykazano, że stewia przeciwdziała występowaniu nadwagi i otyłości.




Stewia, a cukrzyca typu II

Cukrzyca typu II, inaczej cukrzyca insulinoniezależna, jest to choroba metaboliczna, która charakteryzuje się opornością na insulinę i względnym niedoborem insuliny oraz wysokim stężeniem glukozy we krwi. Do klasycznych objawów cukrzycy zalicza się częstomocz, nadmierne pragnienie i zwiększone łaknienie. Choroba ta jest zaliczana do epidemii XXI wieku. Za główną przyczynę cukrzycy typu II uważa się otyłość.

W Ameryce Południowej wykorzystywanie ekstraktu liści stewii w leczeniu cukrzycy było popularne od wieków w medycynie ludowej. Duża siła słodząca, brak efektu hipoglikemicznego, bezkaloryczność oraz poprawa samopoczucia po spożyciu stewii i jej glikozydów stawiają tę substancję jako środek mający terapeutyczne właściwości w leczeniu cukrzycy.

Stewia, a nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze często towarzyszące cukrzycy jest jedną z jednostek chorobowych związanych z nadmierną masą ciała. Badania przeprowadzone z udziałem ludzi pozwalają stwierdzić, iż glikozydy stewiolowe powodują obniżenie ciśnienia tętniczego krwi u osób z nadciśnieniem. Efekt hipotensyjny, czyli obniżający ciśnienie jest bardziej widoczny podczas długookresowego stosowania. Nie stwierdzono negatywnego wpływu na organizm przy długookresowym przyjmowaniu. W związku z tym stewia może być alternatywą lub leczeniem uzupełniającym dla chorych na nadciśnienie tętnicze.

nadwaga

Stewia, a nadwaga i otyłość

Występowanie chorób cywilizacyjnych w Polsce, do których zalicza się nadwagę i otyłość, co roku wzrasta. Wpływ na tę sytuację mają takie czynniki, jak insulinooporność i duże spożycie cukrów prostych. Wyeliminowanie posiłków o wysokim indeksie glikemicznym i usunięcie cukrów prostych z dziennej racji pokarmowej są podstawowymi zaleceniami w profilaktyce nadwagi i otyłości.  Węglowodany proste występujące w produktach spożywczych można łatwo zastąpić środkami słodzącymi, innymi niż cukry. Do tej grupy zalicza się stewię. Osoby, które spożywały posiłki słodzone stewią i aspartamem cechowały się niższym pobraniem jedzenia, w odniesieniu do konsumentów spożywających pokarm słodzony sacharozą. Konsumenci nie zauważyli różnic w smaku pomiędzy produktami, jedyną różnicą była ich kaloryczność. Wyniki badań oceniające poziom głodu i sytości pokazały, iż osoby spożywające produkty o niższej kaloryczności, słodzone stewią i aspartamem osiągnęły podobny poziom sytości, jak badani konsumujący produkty o wyższej ilości energii, słodzone cukrem. Należy również zaznaczyć, iż poposiłkowe stężenia insuliny i glukozy były istotnie niższe po spożyciu produktów spożywczych zawierających stewię. W związku z tym zastępowanie cukru innymi substancjami słodzącymi, np. glikozydami stewiolowymi jest istotnym czynnikiem przy redukcji i utrzymywaniu masy ciała.

Stewia, a próchnica

Zwiększone występowanie próchnicy zębów u mieszkańców krajów wysokorozwiniętych jest niepokojącym zjawiskiem. Główną przyczyną tej negatywnej tendencji jest wzrost spożycia produktów wysokoprzetworzonych, zawierających sacharozę oraz inne cukry proste. Substancje te cechują się właściwościami próchnicogennymi i są dodawane do  wielu produktów, np. napojów słodzonych, wyrobów cukierniczych lub gum do żucia, jako środki słodzące. Proste węglowodany i cukier mogą powodować w określonych warunkach uszkodzenie szkliwa zębów. Dodatkowo są odpowiedzialne za rozwój mikroflory, która przyczynia się do powstawania stanów zapalnych i chorób przyzębia. W związku z tym niezmiernie istotne jest stosowanie zamienników cukru. Nie mają one jedynie funkcji nadawania smaku słodkiego, ale nie przyczyniają się także do powstawania próchnicy. Możemy tu wskazać na stewię, ponieważ wykazuje działanie hamujące rozwój bakterii degradujących szkliwo zębów.  Glikozydy stewiolowe są bezpieczne w stosowaniu i mogą być wykorzystywane nawet jako składnik pasty do zębów.

Jeśli zależy Ci na redukcji i utrzymaniu masy ciał oraz polepszeniu jakości życia to zamienniki cukru są dla Ciebie idealnym wyborem!

Adrian Pietrzak
Adrian Pietrzak

Absolwent studiów inżynierskich na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz magisterskich na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Interesuje się dietetyką sportową połączoną z treningiem siłowym. Na bieżąco śledzi doniesienia dotyczące sportu oraz zdrowego trybu życia. W wolnym czasie jest miłośnikiem gier komputerowych, książek historycznych oraz piłki nożnej.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE