Jak ugotować kremową zupę bez użycia śmietany

Zupy to domena Polaków. Statystyki mówią, że to właśnie obywatele kraju znad Wisły jedzą najwięcej zup i uznają je często za pełne danie. Naszymi zupami krem można bowiem najeść się do syta i to na całe popołudnie. Wydawałoby się, że zupa krem w przygotowaniu wcale nie jest skomplikowana, pod warunkiem, że do jej zagęszczenia używamy śmietany. ALE! Wszystko można obejść i zupa krem bez śmietany również może być doskonała! W jaki sposób? Zerknijcie na przepis na wyborny krem pieczarkowy, bez śmietany oczywiście.

Składniki:

    • 250 gram pieczarek
    • 1 szklanka wody
    • Natka pietruszki
    • 1 mała cebula
    • 2 łyżeczki oleju kokosowego
    • 1 ziemniak
    • 1 marchewka
    • 1 ząbek czosnku
    • Sól
    • Pieprz




Zaczynamy od cebuli. Obieramy ją z łupinek i kroimy, najlepiej w drobną kosteczkę. Następnie na oleju kokosowym podsmażamy ją w garnku w którym docelowo będziemy gotować zupę. Cebula powinna się zeszklić i nabrać nieco bursztynowego koloru.

Pieczarki należy obrać i również drobno pokroić. Następnie dodać do cebuli i podsmażyć, do momentu aż zaczną delikatnie puszczać wodę i zmiękną. Będzie to widoczne w chwili kiedy zmienią kolor na nieco ciemniejszy i staną się wyraźnie mniejsze. Dopiero teraz można przyprawić całość solą i pieprzem. Wszystko oczywiście dowolnie, niektórym wystarczy odrobina pieprzu, innym zdecydowanie więcej.

W tym czasie ziemniaka i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Czosnek zaś w plasterki. Gdy pieczarki i cebula będą gotowe, należy dolać do nich szklankę wody i pokrojone warzywa. Całość należy gotować na niewielkim ogniu około 40 minut, aż warzywa będą miękkie.

Teraz przyszedł czas, aby całość dokładnie zblendować. Można to zrobić w garnku w którym gotowała się zupa, lub też w osobnej misce. Ważne, aby robić to dokładnie, tak aby powstał idealnie gładki krem. Do zupy można dodać mleko, jeśli koniecznie chcemy ją czymś zabielić. Jest zdecydowanie mniej kaloryczne niż śmietana, a doda kremowi nieco koloru i smaku.

Zupa krem i jej idea

Zupa krem powinna nas nasycić. To jej główne zadanie, dlatego powinna mieć w sobie dużo błonnika. Im bardziej gęsta, tym uczucie sytości będzie większe. Warto więc przyrządzać ją z takich warzyw jak ziemniaki, bataty, pomidory, marchew, seler czy por i brokuły. Do jej zabielenia można użyć niskoprocentowego mleka, a blendowane warzywa już same w sobie sprawią, że zupa będzie gęsta.

Kiedy warto jeść zupy krem

Są idealne w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest nieco osłabiony i znacznie bardziej podatny na przeziębienia. Gorąca zupa rozgrzewa od środka, a przy tym nie jest ciężka dla żołądka, chociaż pozwala się dobrze nasycić.

To idealny pomysł nie tylko na obiad, ale również lunch w pracy czy późną kolację. Zupy krem można podawać z dodatkiem mięsa, grzanek czy groszku ptysiowego, a także prażonych orzechów, słonecznika i pestek dyni. Wariacji na ich temat jest całe mnóstwo, a przy tym są wyjątkowo zdrowe i pyszne. Sprawdzą się zarówno w kuchni fit-maniaka, wegetarianina jak i mięsożercy.

Aleksandra Frankowska
Aleksandra Frankowska

Z wykształcenia internacjolog, zgłębiająca tajemnice dyplomacji i krajów Bliskiego Wschodu. Na co dzień zajmuje się marketingiem i PR, a także social-mediami, zamieniając zwykłą treść w magnetyczne komunikaty dla odbiorców. Po godzinach spędza czas w kuchni, gotując hiszpańskie potrawy w rytm latynoskiej muzyki. Nie potrafi zdecydować czy bardziej kocha Włochy, Hiszpanię czy Francję, uczy się więc trzech języków naraz. W życiu kieruję się zasadą, że najlepszym lekarstwem na smutki są dalekie podróże, antykwariaty i sklepy z butami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE