Imbir – właściwości i zastosowanie

Imbir to roślina, którą zna każdy z nas. Najczęściej stosujemy ją podczas gotowania, a niewielu z nas wie, że ma ona doskonałe właściwości lecznicze. Już od zarania dziejów, nasze prababki korzystały z jego wspaniałych walorów, lecząc domowymi sposobami przeziębienia, mdłości czy też bóle miesiączkowe. Jakie tajemnice kryje ta cudowna roślina?

Imbir w gastronomii

Jeśli imbir to oczywiście piwo. Smakosze tego trunku zgodnie przyznają, że imbirowy napój alkoholowy należy do jednych z najczęściej kupowanych i degustowanych na świecie. Niemniej popularny jest imbir przy okazji słodkich wypieków, zwłaszcza ciastek tych korzennych, lekko cierpkich, ale jakże pysznych. Wyjątkowy, ostry smak imbiru doskonale pasuje także jako dodatek do mięs, zwłaszcza pasztetów wielkanocnych, pierników czy flaków. Przechowywać należy go w lodówce, w plastikowym pojemniku lub owinięty papierowym ręcznikiem. Dzięki temu będzie dobry do spożycia przez dłuższy czas.




Imbir w lecznictwie

Najlepsze określenie dla imbiru to fakt, że jest po prostu zdrowy i jego obecność w naszej codziennej diecie może być zbawienna dla wielu dolegliwości. Przede wszystkim, pomaga w procesach trawiennych, działając rozkurczowo i minimalizując wzdęcia. Przynosi ulgę zarówno dzieciom jak i dorosłym, cierpiącym na chorobę lokomocyjną. Jeśli wasze maluchy to niejadki, napar z imbiru powinien zwiększyć ich apetyt. Potrafi działać cuda w przypadku dolegliwości miesiączkowych, łagodząc objawy, rozkurczając, ale również niwelując objawy napięcia przedmiesiączkowego, z którym tyle kobiet boryka się na co dzień. Imbir świetnie rozgrzewa, dlatego warto dodawać go do napojów i dań podczas przeziębień. Można go z powodzeniem używać w formie oleju eterycznego do rozgrzania obolałych mięśni i stawów, wmasowując substancje w ciało. Roślina ma również doskonałe działanie w przypadku częstych bólów głowy i typowych migren. Spożywana regularnie, pozwoli uwolnić się raz na zawsze od tych dolegliwości. Świetnie sprawdzi się także w przypadku osób, które mają problem z nieświeżym oddechem. Imbir działa odświeżająco i odkażająco, pobudzając produkcje śliny i likwidując przyczynę nieświeżego oddechu. Doskonale sprawdzi się również w przypadku studentów i uczniów, bowiem roślina ta ma właściwości pobudzające i wspomagające koncentrację. Zamiłowaniem do imbiru emanują Chińczycy, którzy wykorzystują go w swojej tradycyjnej medycynie chińskiej i ziołolecznictwie. Według nich to najlepszy środek na rozgrzanie organizmu od środka. Stosuje się bo jako afrodyzjak i bardzo często mówi się, że działa pobudzająco również na organy płciowe.

Kto nie powinien jeść imbiru?

Z uwagi na jego charakterystyczny, ostry, intensywny smak, imbiru w swojej diecie powinny unikać przede wszystkim kobiety w ciąży, a także te karmiące piersią. Dyskomfort po spożyciu mogą odczuwać także osoby, mające problemy z wrzodami żołądka lub refluksem. W przypadku innych osób, spożywanie imbiru jest jak najbardziej wskazane i bezpieczne.

Aleksandra Frankowska
Aleksandra Frankowska

Z wykształcenia internacjolog, zgłębiająca tajemnice dyplomacji i krajów Bliskiego Wschodu. Na co dzień zajmuje się marketingiem i PR, a także social-mediami, zamieniając zwykłą treść w magnetyczne komunikaty dla odbiorców. Po godzinach spędza czas w kuchni, gotując hiszpańskie potrawy w rytm latynoskiej muzyki. Nie potrafi zdecydować czy bardziej kocha Włochy, Hiszpanię czy Francję, uczy się więc trzech języków naraz. W życiu kieruję się zasadą, że najlepszym lekarstwem na smutki są dalekie podróże, antykwariaty i sklepy z butami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE