Jakie produkty wybierać, żeby nie odczuwać głodu?

Podjadanie wpływa negatywnie na naszą sylwetkę, ale też szkodzi zębom, gdyż ciągłe dostarczanie organizmowi cukru sprawia, że bakterie namnażają się w jamie ustnej. Na początek należy rozróżnić głód od ochoty na coś lub odruchowego sięgania po jedzenie wtedy, kiedy oglądamy telewizję albo się nudzimy. Warto zapamiętać, że chęć sięgnięcia po czekoladę nie oznacza wcale, że nasz organizm bardzo jej potrzebuje. Może być za to sygnałem niedoboru magnezu w organizmie lub odwodnienia. W wypadku zwykłej ochoty na słodycze czy niezdrowe jedzenie pomóc może tylko silna wola. Odpowiednie komponowanie posiłków pozwoli za to stworzyć jadłospis, przy którym będziemy czuli się syci, a zatem podjadanie pomiędzy posiłkami nie będzie dłużej naszym problemem.

Jakie produkty wybierać?

Ryż brązowy, ryż dziki, kasza gryczana, pieczywo pełnoziarniste

Nisko przetworzone produkty zawierają węglowodany, które wolniej się wchłaniają, więc dostarczają nam energii na dłużej. Dzięki temu nasz organizm stopniowo otrzymuje kolejne dawki energii, a my czujemy się najedzeni i nie mamy napadów głodu.

Sałata, ogórki, pomidory

Produkty zawierające dużo wody pomagają zapewnić uczucie sytości bez zbędnych kalorii. Dużo wody mają też owoce, ale nie należy zapominać, że są także źródłem cukrów prostych, więc lepiej nie przesadzać z ich ilością w codziennej diecie.




Fasola

Fasola zawiera dużo błonnika, dzięki któremu czujemy się bardziej najedzeni, a do tego jest źródłem białka oraz węglowodanów, które wolno się wchłaniają i zapewniają nam energię na dłużej.

Ser, mleko, mięso, jajka

Produkty bogate w białko hamują apetyt, gdyż białko wolniej się trawi. Białko pomaga też odżywić mięśnie i zregenerować je po wysiłku fizycznym.

Cynamon

Cynamon reguluje poziom cukru we krwi, poprawia trawienie, a my nie czujemy głodu, jest także świetnym antyoksydantem. Oczyszcza organizm, przyspiesza przemianę materii, jest składnikiem kremów antycellulitowych.

Truskawki

Truskawki są niskokaloryczne, więc mamy odczucie sytości bez zbędnych kalorii. Ponadto zawierają enzymy poprawiające trawienie i są źródłem błonnika, magnezu, soli mineralnych oraz wapnia i fosforu.

Tłuste ryby

Kwasy omega-3 eliminują uczucie głodu i sprawiają, że długo czujemy się najedzeni.

Co jeszcze możesz zrobić?

Jedz powoli, małymi kęsami

Naukowcy udowodnili, że osoby, które jedzą wolniej szybciej czują się syte, więc spożywają nawet do 88 kcal mniej niż podczas szybkiego spożywania posiłku. Piją też więcej wody, która zapełnia żołądek i zmniejsza uczucie łaknienia.




Jedz na małym, niebieskim talerzu

Porcja nałożona na niewielki talerz wygląda na większą, a kolor niebieski zmniejsza łaknienie. To dobry sposób na oszukanie naszego mózgu.

Przy zdrowym stylu odżywiania najważniejsza jest silna wola, ale dobór odpowiednich produktów może ułatwić nam codzienną walkę z uczuciem głodu.

Marta Nowak
Marta Nowak

Doktorantka na Wydziale Filologii Polskiej i Klasycznej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza. Pilnie śledzi wszystkie zmiany zachodzące w sferze literatury i kultury. Szczególnie zafascynowana fantastyką oraz nowymi mediami, a od 2013 roku współpracuje z portalem Game Exe. Jej pasją jest także literatura dla dzieci oraz przekład. Uważnie śledzi rozwój polskiej kultury.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE