Czy dieta ma wpływ na rozwój choroby Alzheimera?

Wydaje nam się, że nas to nie dotyczy, że cierpią na to schorzenie nieliczni, a przede wszystkim tylko i wyłącznie osoby w bardzo podeszłym wieku. Jednak według najnowszych prognoz w 2050 roku choroba Alzheimera będzie dotyczyć 25% społeczeństwa. Istnieją oczywiście predyspozycje do wystąpienia tej przypadłości. Kobiety chorują częściej, wpływ na jej rozwój mają również czynniki genetyczne. Natomiast w znacznej większości przypadków to właśnie my sami, poprzez prowadzony tryb życia i stosowaną dietę, możemy zapobiec temu schorzeniu!

 Alzheimer a dieta

Choroba Alzheimera należy, obok choroby Parkinsona, do grupy schorzeń neurodegeneracyjnych polegających na uszkodzeniu i obumieraniu komórek nerwowych. Objawia się spadkiem funkcji poznawczych, chory przestaje się interesować otoczeniem, traci pamięć, poczucie miejsca i czasu, ma również problemy z mową i wykonywaniem nawet prostych czynności ruchowych.

Dieta MIND może temu zapobiec! Stworzona przez dr Morris z Chicago, dieta MIND to połączenie wszystkim nam znanej diety śródziemnomorskiej oraz diety DASH mającej udowodnione znaczenie w zapobieganiu nadciśnieniu. W przeciwieństwie do obu wyżej wymienionych jest mniej restrykcyjna, a ponadto, jak pokazuje przeprowadzone wieloletnie badanie, nawet u osób, które przestrzegały ją z umiarkowaną starannością, odnotowano spadek ryzyka rozwoju choroby Alzheimera o 35%. Na czym polega? Opiera się ona na zasadzie 15 grup produktów, w tym 10 zdrowych i 5 niezdrowych. Do tych pierwszych twórcy diety zaliczają warzywa, najlepiej spożywane na surowo, w tym głównie zielone, liściaste. Jarmuż, brokuły, szpinak i inne już w ilości co najmniej 2 porcji tygodniowo mogą zapobiec rozwojowi alzheimera. Zawierają one bowiem sporo witamin z grupy B, w tym głównie kwasu foliowego i witaminy B6. Codziennie powinniśmy zjadać także przynajmniej 3 porcje pełnych zbóż w postaci nieoczyszczonych kasz, razowych makaronów i pełnoziarnistego pieczywa. Co drugi dzień należy wprowadzić strączki (fasolę, soczewicę, ciecierzycę, groch, soję), 2 razy w tygodniu drób oraz owoce jagodowe będące skarbnicą przeciwutleniaczy. Źródło tłuszczu w diecie powinny stanowić oliwa z oliwek oraz orzechy spożywane jako przekąska między posiłkami. Ponadto w diecie należy uwzględnić także ryby, przynajmniej raz w tygodniu. Dieta zezwala również na umiarkowane spożywanie alkoholu. Lampka czerwonego wina do obiadu, czemu nie! Jako niezdrowe produkty zostały uznane masło i margaryna, żółty, tłusty ser, czerwone mięso, słodycze, potrawy typu fast food i wszelkie smażone, które powinniśmy ograniczyć do 1 porcji w tygodniu.




Omega-3 i ich znaczenie

Kwasy należące do tej grupy są składnikami błon komórkowych otaczających komórki nerwowe. Ich niedobory prowadzą do upośledzenia przewodnictwa nerwowego, a tym samym do postępujących zaburzeń koncentracji i trudności w zapamiętywaniu. Niezwykle cenne wydaje się także zaopatrzenie diety w pełnowartościowe białko, ze szczególnym zwróceniem uwagi na dostarczenie takich aminokwasów, jak tryptofan, czyli prekursor serotoniny regulującej pracę mózgu i zmniejszającej podatność na stres, oraz fenyloalanina, która po przekształceniu w neuroprzekaźniki (dopaminę i noradrenalinę) zapobiega depresji i utracie pamięci. Znajdziemy je w produktach pełnowartościowych białkowo takich jak ryby, chude gatunki mięs (głównie drobiu), niskotłuszczowy nabiał oraz nasiona roślin strączkowych, ponadto tryptofan występuje obficie w bananach i daktylach.

Antyoksydanty

Wprowadź antyoksydanty. Oleje roślinne, kiełki, orzechy bogate w witaminę E i selen, warzywa i owoce dostarczające beta-karoten, witaminę C redukują szkodliwy wpływ wolnych rodników prowadzących do szybkiego starzenia się organizmu. Najwięcej przeciwutleniaczy zawierają: marchew, dynia, pomidor, papryka, wspomniane wcześniej warzywa zielone oraz owoce jagodowe i cytrusowe. Ponadto zielona herbata, niezwykle bogata w polifenole, kolejne przeciwutleniacze, pita w ilości 2 – 3 filiżanek dziennie, obniża ryzyko choroby Alzheimera aż o 70%!

Moc przypraw

Stosuj przyprawy i zioła! Przyprawa curry, dzięki zawartej w niej kurkuminie o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i neuroprotekcyjnych znalazła zastosowanie w prewencji przez rozwojem alzheimera. Cynamon, idealnie pasujący zarówno do potraw słodkich, kawy czy wytrawnych dań na bazie mięs i ryżu, rozjaśnia umysł i podwyższa zdolności intelektualne. A z kolei kolendra, nieodzowny element azjatyckiej kuchni, obniża stężenie cholesterolu, a tym samym rozpuszcza blaszki amyloidu w mózgu odpowiedzialne za negatywne zmiany neurologiczne. Miłorząb japoński usprawnia przepływ informacji między komórkami nerwowymi. Żeń-szeń opóźnia procesy starzenia się, podnosi koncentrację oraz zwiększa sprawność intelektualną. Szałwia lekarska, stosowana na przykład w postaci herbaty, wykazuje nie tylko działanie uspokajające w stanach nadpobudliwości nerwowej, ale również poprawia pamięć.

Tłuszcze nasycone i ich szkodliwe działanie

Unikaj tłuszczów nasyconych i trans. Wyeliminuj więc z diety tłuste mięsa i nabiał, wędliny, produkty cukiernicze oraz wysokoprzetworzone, podwyższają one stężenie homocysteiny. Jest to związek, którego wysoki poziom jest odpowiedzialny za zaburzanie syntezy neuroprzekaźników mózgowych i rozwój chorób neurodegeneracyjnych. Przyczynia się ona także do niekorzystnych zmian zakrzepowych i miażdżycowych mogących prowadzić do udaru mózgu oraz zawału mięśnia sercowego.

Nie można zapomnieć, iż nieodzownym elementem zbilansowanego trybu życia jest codzienna, regularna aktywność, zarówno ta ruchowa, jak i intelektualna. Co więcej, wykazano, że osoby udzielające się towarzysko nie tylko mają znacznie mniejsze ryzyko powstania depresji, ale także rozwoju demencji starczej. Spędzaj więc wolny czas w gronie rodziny, przyjaciół, spacerując, uprawiając wspólnie sport lub grając w szachy czy łamigłówki.

Natalia Kmieciak
Natalia Kmieciak

Absolwentka dietetyki studiów magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Szczególnie zainteresowana psychodietetyką, dietetyką kliniczną oraz farmakologią. Doświadczenie oraz edukację dietetyczną zdobywa aktywnie uczestnicząc w licznych szkoleniach, warsztatach i projektach. Uwielbia pracę z ludźmi, podczas której może pomagać, udzielać porad i dzielić się własną wiedzą z innymi. Miłośniczka zdrowej kuchni, aktywnego trybu życia oraz podróży, podczas których poszerza własne horyzonty oraz odkrywa nowe, niebanalne pomysły, również te kulinarne.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE