Czy warto jeść ryby?

Ryby można podzielić ze względu na ich pochodzenie na morskie oraz słodkowodne, czyli pochodzące z rzek. Do najczęściej spożywanych ryb morskich należą: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz i szprot. Natomiast ryby słodkowodne, które najchętniej spożywamy to: karp, pstrąg, sandacz, karaś, płoć oraz lin. Ryby morskie różnią się od tych słodkowodnych zawartością tłuszczu i składników odżywczych. Jednakże są to zdrowe tłuszcze, których nie powinniśmy się obawiać, co potwierdzają dane WHO (Światowej Organizacji Zdrowia). Według nich wzrost spożycia  ryb zmniejsza między innymi odsetek umieralności mężczyzn z powodu raka płuc o ponad 8%. Walorów spożywania ryb jest znacznie więcej. Naukowcy wykazali, że u osób, które przebyły zawał mięśnia sercowego i następnie regularnie spożywały 200-400g tłustych ryb na tydzień, po dwóch latach umieralność z powodu choroby serca była o 29% mniejsza niż u osób, które po przebyciu zawału nie włączyły produktów rybnych do swojej diety.

 

Cztery razy TAK

Warto spożywać ryby ze względu na białko, którego ilość waha się w granicach 6-19 g/100 g, a jego przyswajalność dochodzi do 97%. Jak wiadomo, białko jest głównym materiałem budującym między innymi nasze mięśnie, dlatego ilość i przyswajalność tego substratu ma naprawdę duże znaczenie.

Po drugie, ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które wywierają pozytywny wpływ na układ krążenia, zmniejszają krzepliwość krwi, dzięki czemu transport tlenu i substancji odżywczych do mięśni przebiega prawidłowo. Także, co istotne szczególnie w sportach siłowych, pobudzają organizm do wytwarzania tlenku azotu, odpowiedzialnego za rozszerzanie drobnych naczyń krwionośnych (kapilar). Wykazują także działanie przeciwzapalne, a więc chronią na przykład stawy, które nierzadko ulegają przeciążeniom podczas treningów. W poszczególnych gatunkach ryb zawartość tychże kwasów wygląda następująco: łosoś – 1,8 g/100 g, sardynki – 1,4 g/100 g, makrela – 1 g/100 g, tuńczyk – 0,7 g/100 g, natomiast mocno rozpowszechniona ostatnio panga zaledwie 0,08 g/100 g.

 

 

Po trzecie w rybach znajdziemy jod, czyli pierwiastek wchodzący w skład hormonów tarczycy, które regulują tempo metabolizmu, termogenezy oraz warunkują prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego. Odpowiednia podaż jodu wpływa też na spalanie tkanki tłuszczowej. W jaki sposób? Hormony tarczycy pobudzają tempo przemiany materii, co wyraża się zwiększonym spalaniem tlenu, glukozy i tłuszczów na poziomie komórkowym, a to właśnie definicja przyspieszonego odchudzania. Niedobory jodu powodują niedoczynność tarczycy, a tym samym spowolnienie tempa przemiany materii nawet o 40%. Do prawidłowej pracy organizm potrzebuje ok. 140-160 µg jodu dziennie. Najlepszym jego źródłem są ryby i owoce morza. Przykładowo dorsz zawiera 110µg jodu /100 g, łosoś – 44µg/100 g, a śledź 30 µg/100 g.

 

 

Po czwarte, selen – dobrym źródłem tego pierwiastka są właśnie ryby. Selen ma szerokie działanie antyutleniające. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, które powstają w nadmiarze w warunkach stresowych dla organizmu, w tym także podczas treningów. Ponadto wchodzi w skład enzymów występujących w czerwonych krwinkach (erytrocytach), niezbędnych dla prawidłowego rozwoju oraz wzrostu komórek. Niedobory tego minerału powodują osłabienie mięśniowe czy kardiomiopatię (chorobę serca), czyli objawy mocno ograniczające możliwości wysiłkowe, nawet amatorskiego sportowca.

 

Odpowiedź na tytułowe pytanie okazuje się więc całkiem prosta. Zatem… smacznego!

Justyna Mizera
Justyna Mizera

Dietetyk sportowy, specjalizuję się w żywieniu i suplementacji sportowców. Posiadam wykształcenie dietetyczne oraz kilkuletnie doświadczenie w układaniu skutecznych diet m.in. mistrzom świata i olimpijczykom, ale też osobom otyłym oraz dzieciom. Startowałam w ogólnopolskich zawodach w fitness sylwetkowym, uczestniczyłam też w 2 półmaratonach (Wiedeń, Łódź) oraz biegach na 5, 8 i 10 km w kraju i za granicą.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE