Przepisy na bezglutenowe słodkości

Bezglutenowe słodkości idealnie sprawdzą się nie tylko w przypadku celiakii, ale także jako dania dietetyczne. Nie wymagają one całkowitego  wyeliminowania mąki, lecz tych jej rodzajów, które w swym składzie zawierają gluten. Istnieje wiele przepisów bezglutenowych, które dzięki użyciu odpowiedniej mąki – ryżowej, kukurydzianej, jaglanej i wielu innych – nie różnią się w smaku od tych klasycznych. Zatem przystąpmy do działania i sprawdźmy przepisy na bezglutenowe przysmaki.

Wegański budyń kakaowy z mlekiem ryżowym

Propozycja bez glutenu oraz jajek.

Składniki:

500 ml mleka ryżowego
2 łyżki cukru
3 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania: 

400 ml mleka (ok. 1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku miksujemy skrobię kukurydzianą i kakao. Przygotowaną mieszankę skrobi i kakao dodajemy do gotującego się mleka, zmniejszając jednocześnie ogień w palniku. Mieszamy energicznie do zagotowania i gotujemy około 1 minuty. Tak przyrządzony budyń przelewamy do ulubionych miseczek. Podajemy na zimno z wybranymi przez nas dodatkami.

Zimowy torcik bez glutenu

Torcik, który idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach oraz spotkaniach i nie przysporzy wielu problemów przy przygotowywaniu.

Biszkopt:

150g mąki bezglutenowej (najlepiej ryżowej lub ziemniaczanej)
3 łyżki kakao
łyżeczka bezgluenowego proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego
5 jajek
140g cukru trzcinowego

Krem:

1 opakowanie serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego

plus 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub innego dowolnego do przełożenia oraz uprażone migdały na wierzch tortu

Sposób przygotowania: 

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Jajka i cukier miksować do momentu powstania piany. Dodać olej oraz suche składniki, delikatnie mieszając. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy. Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu należy odczekać aż ciasto wystygnie, a następnie przekroić na pół.
Przygotować krem. Jeden spód ciasta posmarować zwartością połowy słoiczka dżemu, wyrównać, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarować kremem. Na końcu udekorować całość uprażonymi migdałami.

Gofry z komosy ryżowej 

Gofry to danie zarówno na śniadanie, deser jak i podwieczorek. Uwielbiają je dzieci, a także dorośli. Jednak czy słyszeliście o gofrach z komosy ryżowej? Koniecznie przeczytajcie przepis!

Składniki:

½ szklanki mąki z quinoa
1 łyżeczka cynamonu
½  łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka puree z jabłek
1 jajko
szczypta soli
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
+ (małe) jabłko, gruszka
¼ szkl wody
1 łyżeczka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

Przygotować gofrownicę. W małej miseczce wymieszać suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sól, imbir i kardamon. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jogurt naturalny, puree jabłkowe oraz jajko. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlać do gofrownicy. Gofry powinny być gotowe po około 10 minutach. W chwili pieczenia gofrów przygotować owoce. Jabłko i gruszkę pokroić w plasterki oraz wymieszać z cukrem. Do rondelka wlać wodę, wrzucić owoce i dusić przez około 10 minut, pod przykryciem. Gotowe gofry wyłożyć na talerz, udekorować jabłkiem i gruszką. Całość można posypać cynamonem.

Ciasteczka kasztanowe

Składniki:

– mąka kasztanowa: 100 gramów
– mąka ziemniaczna: 50 gramów
– mąka z ciecierzycy: 50 gramów
– miód około 4 łyżki
– olej rzepakowy: 0.5 szklanki
– garść bakalii
– szczypta soli

Sposób przygotowania

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Składniki suche i bakalie wymieszać w misce. Dodać miód i stopniowo olej. Mieszać łyżką aż masa będzie jednolita. Ręką uformować spłaszczone kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 200 stopniach, pilnując aby się nie spiekły.

Bezglutenowe bezy

Składniki

5 białek z średnich jaj
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Piana ma być bardzo gęsta, a po odwróceniu naczynia do góry dnem nie ma prawa się ruszyć. Na koniec powoli wmieszaj mąkę ziemniaczaną. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nałóż białko do szprycy cukierniczej z gwiaździstą końcówką lub jeśli wolisz nałóż białko starannie na łyżkę. Formuj okrągłe bezy, zachowując pomiędzy nimi odstępy aby mogły swobodnie urosnąć w piekarniku. Wstaw bezy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut w tej temperaturze. Po upieczeniu pozostawmy je na chwilę w piekarniku, aby wyschły. Pamiętajmy, że beza musi być chrupiąca a przy tym rozpływać się w ustach.
  

Placki jogurtowe bez glutenu

Kolejna z propozycji zarówno na deser jak i podwieczorek. Takie placki świetnie się sprawdzają, gdyż ich wykonanie to kwestia kilku minut, a smak jest niezwykle delikatny.

Składniki : 
½ szklanki jogurtu greckiego
2 jaja
szklanki skrobi ziemniaczanej
szklanki mąki ryżowej
szklanki mąki owsianej lub jaglanej
2 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1 łyżka oleju + olej do smażenia

Sposób przygotowania

Jaja ubijamy z cukrem mikserem. Dodajemy pozostałe składniki: mąki, jogurt, olej, proszek do pieczenia i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto na placki powinno wyjść gęste, ale przy tym nie może sprawiać problemu przy nabieraniu go łyżką. Porcję ciasta wylewamy i rozprowadzamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Placki smażymy na średnim ogniu z dwóch stron. Można je podawać z miodem, syropem klonowym lub cukrem. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.

 

Lemingtony bezglutenowe

Małe biszkoptowe ciasteczka w polewie czekoladowej z dodatkiem oleju kokosowego.

Biszkopt:

6 jajek
½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki bezglutenowej (najlepiej ryżowej lub ziemniaczanej)
1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia ( koniecznie bezglutenowego)

Sposób przygotowania

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy żółtka, mieszamy delikatnie szpatułką lub dużą łyżką. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy całość. Ciasto wylewamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 25 minut.Ciasto studzimy w formie 10 minut po czym wyjmujemy z formy. Po wystygnięciu ciasta zdejmujemy papier i kroimy cały biszkopt na równe kwadraty.

Polewa czekoladowa:

1 szklanka cukru pudru
3  łyżki kakao (bezglutenowego)
80 g oleju kokosowego
250 ml gorącej wody
250 g wiórków kokosowych lub mąki kokosowej

Sposób przygotowania

W misce mieszamy razem wszystkie składniki, poza wiórkami.. Wiórki lub mąkę wysypujemy na talerzyk. Każdy kwadrat ciasta zanurzamy szybkim ruchem w polewie ze wszystkich stron. Następnie obtaczamy w wiórkach. Gotowe kosteczki układamy na talerzu i wkładamy w chłodne miejsce na minimum 1,5 godziny.

Życzymy smacznego !

Magdalena Gryniewicz
Magdalena Gryniewicz

Absolwentka Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Interesuje ją polityka, gospodarka międzynarodowa oraz marketing. W wolnych chwilach miłośniczka aktywnego trybu życia, szczególnie fitnessu, podróżowania orazy literatury angielskiej.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE