Przepisy na zdrowe chipsy z owoców i warzyw

Czasami trudno powstrzymać się od podjadania między posiłkami. Część takich zachcianek możemy pokonać silną wolą, ale najlepiej znaleźć sobie jakiś zdrowy odpowiednik ulubionej przekąski. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie chipsów z owoców i warzyw. Będą smaczne, chrupkie, sprawdzą się podczas przyjęć albo samotnego seansu przed telewizorem, a przede wszystkim okażą się zbawienne dla naszej figury.

Chipsy z warzyw

Pietruszka, marchewka, burak

Wybrane warzywo kroimy w cienkie plasterki, dodajemy oliwę, odrobinę soli i oregano do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Plastry warzyw powinny być równomiernie pokryte oliwą i przyprawami. Układamy plastry warzyw na blaszce przykrytej papierem śniadaniowym i pieczemy około 25-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni Celsjusza.

Jarmuż

Umyte i osuszone liście jarmużu rwiemy na kawałki mniej więcej równej wielkości, w ten sposób chipsy równomiernie się upieką. Dodajemy olej kokosowy oraz sól i cynamon do smaku. Olej kokosowy i cynamon sprawią, że chipsy zyskają słodki, delikatny smak. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, użyj oliwy oraz chili. Delikatnie mieszamy całość. Układamy liście jarmużu na  blaszce przykrytej papierem śniadaniowym i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.

Pomidor

Umyte pomidory kroimy na plastry o szerokości 0,5 cm. Plastry układamy na blaszce  przykrytej papierem śniadaniowym i posypujemy bazylią oraz solą. Pieczemy w temperaturze 50 stopni Celsjusza aż odparuje z nich woda i staną się chrupiące.

Chipsy z owoców

Przygotowanie chipsów z owoców nie wymaga dużo więcej pracy, lecz czasu, ponieważ owoce muszą się dłużej suszyć.

Jabłko

Umyte i osuszone jabłka dzielimy na ćwiartki i wykrawamy gniazdo nasienne. Cząstki kroimy na cienkie plasterki, które układamy na  blaszce przykrytej papierem śniadaniowym. Możemy posypać jabłko cynamonem lub cukrem kokosowym albo zostawić bez dodatków. Suszymy je kilka godzin w piekarniku nagrzanym do 40-50 stopni Celsjusza. Zamiast jabłek można użyć gruszek.

Banan

Banany kroimy na cienkie plasterki i układamy na  blaszce przykrytej papierem śniadaniowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70 stopni Celsjusza na 15 minut, drzwiczki piekarnika zostawiamy uchylone. Po tym czasie odwracamy banany na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kwadrans. Mieszamy łyżkę miodu i 2 łyżki soku z cytryny. Smarujemy każdy plasterek i zostawiamy do wyschnięcia, przewracamy banany na drugą stronę i powtarzamy czynność.

Chipsy z owoców i warzyw przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie dostały powietrza ani wilgoci, ponieważ wówczas zmiękną i nie będą już tak smaczne. Chipsy sprawdzą się jako samodzielna zdrowa przekąska, ale mogą być też dodatkiem do innych dań lub deserów i lodów.

Marta Nowak
Marta Nowak

Doktorantka na Wydziale Filologii Polskiej i Klasycznej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza. Pilnie śledzi wszystkie zmiany zachodzące w sferze literatury i kultury. Szczególnie zafascynowana fantastyką oraz nowymi mediami, a od 2013 roku współpracuje z portalem Game Exe. Jej pasją jest także literatura dla dzieci oraz przekład. Uważnie śledzi rozwój polskiej kultury.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE