Dietetyczna zupa z zielonych warzyw

Do przygotowania tej zupy wykorzystujemy wszystkie zielone części warzyw. Liście brokułu czy kalarepy są rzadko wykorzystywane w kuchni, a do tej zupy doskonale pasują.

Zupę z zielonych warzyw można podać z płatkami migdałowymi, kaszą jaglaną, grzankami lub kluseczkami z polenty. Ugotowana na bulionie warzywnym nie zawiera tłuszczu, dlatego warto dodać do niej przed jedzeniem trochę oleju, aby witaminy rozpuszczające się w tłuszczach były lepiej przyswajane przez organizm.

Tę niskokaloryczną zupę docenią szczególnie osoby, odchudzające się – można się nią zajadać w dużej ilości.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 3 duże liście młodej kapusty (zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty)
  • 1/2 kalarepy + liście
  • 1 szklanka liści jarmużu (oddzielonych od grubych łodyżek) lub szpinaku
  • 1/3 brokułu+ liście
  • 1/3 pora (jasnozielona część)
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ¼ łyżki sewii lub 1 płaska łyżka cukru brązowego
  • sól do smaku lub sos sojowy
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • płatki migdałowe
  • olej lniany lub oliwa jako dodatek do zupy

Przygotowanie:

  • Warzywa umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka pokrojone liście warzyw, kapustę, kalarepę, jarmuż, brokułu, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny lub wodę.
  • Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.
  • Dodać mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko słona, gotować jeszcze 5 minut.
  • Po zakończeniu gotowania dodać do zupy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  • Zmiksować zupę na gładki krem, dodać jogurt. Dokładnie wymieszać i podgrzać.
  • Gorącą zupę podać udekorowaną płatkami migdałowymi uprażonymi na patelni i dodać 1/2 łyżeczki oleju.

Smacznego!

Renata Karoń-Słomczyńska
Renata Karoń-Słomczyńska

Uwielbiam gotowanie, tworzenie przepisów, fotografię kulinarną. Od 2013 roku piszę bloga www.codziennik-kuchenny.blogspot.com Dzielę się na nim moim doświadczeniem kulinarnym, pasją komponowania i poznawania smaków. Moje przepisy są proste i zdrowe, najczęściej dietetyczne przygotowane z sezonowych produktów. W mojej kuchni nie używam produktów przetworzonych i chemicznych dodatków do żywności, publikuję przepisy wielokrotnie sprawdzone i zawierające tylko naturalne składniki.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE