Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Pyszne ciasto marchewkowe: bezglutenowe, bez cukru, bez tłuszczu i bez mleka. Zdrowy zamiennik tuczących ciast na domowe przyjęcie.

SKŁADNIKI:

150g mąki ryżowej

50g mąki kokosowej

3 duże marchewki

3 jajka

150 ml mleka ryżowego

3 łyżki ksylitolu

krem:

mleko kokosowe schłodzone

łyżka płynnego miodu

gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE:

Mąki mieszamy, marchew trzemy na drobnych oczkach i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy żółtka i mleko ryżowe,  całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Pieczemy ok. 35 minut w 180C. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 2 blaty. Schłodzone mleko kokosowe miksujemy z miodem, tak przygotowanym kremem smarujemy blaty ciasta. Gorzką czekoladę roztapiamy i polewamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na minumum 2 godziny.

Aleksandra Roguszewska
Aleksandra Roguszewska

Jestem dietetykiem z zawodu i przede wszystkim z pasji i zamiłowania do zdrowego odżywiania. Gotowania i tworzenie nowych przepisów daje mi wiele radości i dzięki temu dbam o zdrowie własne i mojej rodziny. Zarażam uśmiechem i zachęcam wszystkich do zdrowego życia. Mój blog ZIELONA KUCHNIA ZDROWIA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE