Pokrzywowe garganelli z małżami i kwiatami cukinii

Tym razem prezentujemy pomysł na przepyszny makaron garganelli z małżami. To wykwintne danie jest idealne na niemal każdą okazję.

Składniki (receptura dla 4 osób):

  • 600 g świeżych małż paluarde
  • 12 szt. młodych kwiatów cukinii
  • 320 g pokrzywowego makaronu garganelli
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki

Technika wykonania:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i delikatnie podsmażamy na złoty kolor. Następnie dokładamy małże i podlewamy białym winem. Kiedy odparuje alkohol wkładamy pokrojoną w plasterki cukinię (bez kwiatów) i posiekaną natkę pietruszki. Całość dusimy pod przykryciem ok. 8 minut. Na koniec dokładamy do dania przekrojone na pół kwiaty cukinii.

W międzyczasie gotujemy przygotowane pokrzywowe garganelli, które po ugotowaniu dokładamy do dania na patelni. Całość wykładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Bardzo ważne – potrawy nie solimy!

Smacznego!

fot. Palce Lizać

Giancarlo Russo
Giancarlo Russo

Jedyny w Polsce oficjalny kucharz przygotowujący dania dla dwóch Papieży Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski. Były oficjalny kucharz Episkopatu Polski. Były członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz wieloletni Prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce ( FIC Polonia). Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku polskim. Szef kuchni executive przeprowadzający szkolenia dla szefów kuchni i kucharzy oraz osób prywatnych pasjonujących się kuchnią włoską. Znana postać medialna z programów telewizyjnych oraz Osobowość prezentowana w wielu czasopismach branży gastronomicznej.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE