Polędwica wołowa w sosie z octu balsamicznego z duszonym szpinakiem

Tym razem mamy dla Was prosty przepis na wykwintną polędwicę wołową. Danie sprawdzi się zarówno podczas posiłku w gronie rodzinnym jak i w roli niespodzianki wieczoru podczas spotkania z przyjaciółmi.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 plastry polędwicy wołowej (po 200 g każdy)
  • 40 g oliwy extra vergine
  • 120 ml octu balsamicznego
  • 80 ml bulionu mięsnego
  • 4-5 listków świeżej mięty
  • 600 g szpinaku w liściach
  • 40 g utartego parmezanu

Na patelni ceramicznej smażymy mięso po 3 minuty z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Układamy mięso w brytfannie i wstawiamy do piekarnika na 5 minut po to, żeby po podaniu nie wyciekała z niego krew. Tak opieczona polędwica będzie lekko krwista tylko w środku. Po podpieczeniu w piekarniku polędwicę wykładamy ponownie na patelnię ceramiczną i podlewamy niewielką ilością bulionu. Po redukcji bulionu dodajemy ocet balsamiczny wraz z miętą i ponownie redukujemy ocet do uzyskania konsystencji sosu. Sos powinien być gęsty, lecz nie wolno dopuścić do karmelizacji octu balsamicznego. Lekko solimy do smaku.

Na drugiej rozgrzanej patelni kładziemy świeży obrany szpinak i dusimy przez 3 minuty

(szpinak puści swoja wodę – nie dodajemy wody). Delikatnie solimy do smaku i skrapiamy oliwą.

Na talerz wykładamy sos balsamiczny, szpinak, który posypujemy utartym parmezanem, a następnie polędwicę i dekorujemy listkami mięty.

Smacznego!

zdj. Giancarlo Russo

Giancarlo Russo
Giancarlo Russo

Jedyny w Polsce oficjalny kucharz przygotowujący dania dla dwóch Papieży Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski. Były oficjalny kucharz Episkopatu Polski. Były członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz wieloletni Prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce ( FIC Polonia). Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku polskim. Szef kuchni executive przeprowadzający szkolenia dla szefów kuchni i kucharzy oraz osób prywatnych pasjonujących się kuchnią włoską. Znana postać medialna z programów telewizyjnych oraz Osobowość prezentowana w wielu czasopismach branży gastronomicznej.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Nie przegap najświeższych informacji!

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE